Avgörande med god kompetensförsörjning


Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för Unionen, har idag ett angeläget inlägg kring kompetensutveckling i arbetslivet. Debattinlägget är skrivet ur Unionens perspektiv inför de kommande förhandlingar som PTK och Svenskt Näringsliv kommer att genomföra med start i höst. Cecilia skriver bland annat att endast …

… hälften av Unionens över 500 000 medlemmar genomför någon kompetensutveckling under ett år. Var tredje medlem känner inte att arbetsgivaren motiverar medarbetare att utvecklas och ta ett större ­ansvar. Var fjärde uppger att de inte utvecklas eller utvecklas lite i jobbet. Så många som var tredje medlem är osäker på om de kan få motsvarande jobb någon annanstans, de känner sig otrygga på arbetsmarknaden ­utanför det nuvarande jobbet.

Verkligheten är än värre om man ser till hur litet som medlemmar i LO-förbund får av sådan utbildning. Arbetsgivar- och borgerliga företrädare talar ofta om hur illa anpassade turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd är i dagens moderna arbetsliv. Man menar att kompetens borde vara en viktigare faktor än enbart anställningsvillkor i lägen då arbetsgivare måste säga upp personal. De målar upp en bild av ett arbetsliv som inte riktigt finns i verkligheten. Verkligheten är att SACO:s medlemmar får mest av löpande utbildning i arbetet, LO:s medlemmar minst. Däremellan finns TCO:s medlemsgrupper.

Här finns bakgrunden till LO:s skepsis till arbetsgivarnas strävanden. LO:s verklighet är fortfarande, i huvudsak, den att arbetsgivare inte har tid att utbilda sina anställda i tider av högkonjunktur. I lågkonjunktur har man å andra sidan inte råd att låta sina anställda förkovra sig i arbetet.

Vill arbetsgivarna diskutera en reformering av turordningsreglerna med LO lär de få vara beredda på att satsa mer på löpande kompetensutveckling av LO-förbundens medlemsgrupper. Sedan gör det ingenting om Riksdagen, som Unionen önskar, kan ingå en blocköverskridande överenskommelse om kompetensutveckling. Denna …

… bör utgå från att göra det lönsamt för företagen att satsa på kompetens. Till exempel genom att gynna företag skattemässigt att spara i goda tider för att utveckla personalen i sämre tider. Likaså vill vi se en modell för kompetensutveckling med finansiering från stat, arbets­givare och arbetstagare. Det måste bli lättare att vidareutbilda sig mitt i ­yrkeslivet, att få möjligheten att kunna studera och byta inriktning.

Ytterligare i ämnet: Europaportalen.se

About these ads

Om Göran Johansson

Medelålders överviktig man. Ombudsman på IF Metall Mälardalen.

Publicerat på 13 mars, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentering avstängd.

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 681 andra följare

%d bloggers like this: