Ungdomsarbetslöshet är extremt komplicerat


Något gott måste man ju säga om Jan Björklunds utspel om att den borgerliga regeringen har misslyckats med att bekämpa arbetslösheten, framför allt för ungdomar. Det är tydligt att regeringens insatser hittills inte har gett några större resultat. Tidningen Fokus har en bra artikel om de borgerliga våndorna. Enligt tidningen var ungdomsarbetslösheten i januari 24,2 % (137 000 personer). Regeringens huvudsakliga insatser för att få fler ungdomar i arbete är rabatt på sociala avgifter (vilket kostade statskassan 14 miljarder kronor under 2011). Den senaste insatsen är sänkningen av restaurangmomsen som kostar 5,4 miljarder kronor. Tillhopa har regeringen satsat 20 miljarder kronor på sitt misslyckade försök att sänka ungdomars arbetslöshet.

Inom regeringsallianser har det därför börjat komma andra typer av förslag för att nå målet. Folkpartiet och Centerpartiet driver frågan om att sänka löner för ungdomar och att ”reformera” lagen om anställningsskydd. Som en del i det vill Folkpartiet att man i de 100 största kommunerna driver frågan om ungdomsavtal á la IF Metall. Det yrkesintroduktionsavtal som IF Metall har tecknat har tydligen haft större politisk retorisk betydelse än praktisk. Hittills har endast sex företag använt sig av avtalet. 38 ungdomar har fått jobb denna väg.

Hur ska man då gå till väga för att, förhoppningsvis, komma till rätta med ungdomars höga arbetslöshet. Fokus har pratat med Anders Forslund, professor på IFAU. Han säger att ungdomsarbetslöshet är extremt komplicerat. Han fortsätter …

Sänkta lägstalöner kan möjligen vara en väg, men troligen bara i vissa sektorer med lägstalöner nära medianlönen. Mindre strikt anställningsskydd, visst, men Sverige har redan internationellt sett frikostiga regler för tillfälliga anställningar och bemanningsföretag. Matchning, ja, det är ett problem att vissa ungdomar har ett svagt nätverk, eftersom nätverk är viktigt för att få jobb.  Men de som har svagt nätverk är inte sällan de som också har hoppat av skolan, varför deras problem snarare handlar om utbildning än om arbetsmarknad.

Han menar snarare att bästa sättet att bekämpa ungdomsarbetslöshet stavas – skolpolitik. Detta bekräftas i någon mån av Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors. Han menar vidare att statistiken över ungdomars arbetslöshet är uppblåst eftersom ungefär hälften av alla ungdomar inte räknas in i arbetskraften — de studerar nämligen. Vidare är ungefär hälften av de som räknas som arbetslösa heltidsstuderande som söker extrajobb.

Det finns ingen ”quick fix” vilket Folkpartiet och Centerpartiet verkar hoppas. Det krävs betydligt mer långsiktiga åtgärder för att kunna bekämpa ungdomsarbetslösheten. Magdalena Andersson (S) formulerade detta häromkvällen i Agenda som …

… utbildning – utbildning – utbildning …

De 20 miljarder som den borgerliga regeringen slösar bort på sina verkningslösa åtgärder synes kunna användas på ett betydligt klokare sätt!

Länkar: Arbetet, d.a., ka.se, Arbetet, Fokus, dn.se, Rapport, Ekot, SvD, Expressen

Andra som skrivit: Martin Moberg, Charlie Levin, Johan Ulvenlöv, Daniel Langstrom, Helena Ericson, Camilla Wedin

Industribloggare: Carola Andersson, Leine Johansson, Leine Johansson

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 mars, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: