Politi­ker­na har medvetet låtit arbetslöshetsförsäkringen förfalla


I en kommande rapport från Socialförsäkringsutredningen konstateras att över 140.000 personer av de 356.000 arbetslösa inte får en enda krona i ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Detta innebär en fördubbling under den borgerliga regeringstiden sedan 2006. Aktivitetsstödet försörjer långt fler människor än arbetslöshetsförsäkringen.

Roger Mörtvik som är samhällspolitisk chef på TCO skräder inte orden i ett debattinlägg. Han säger att …

… politi­ker­na medvetet har låtit arbetslöshetsförsäkringen förfalla. Det har grundats på sva­ga teoretiska argument om att sämre a-kassa minskar arbetslösheten, kombinerat med svag kunskap om hur arbetsmarknaden och partssystemet fungerar.

Det är ingen slump att så många människor inte kvalificerar sig för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det har varit medveten och övervägd politik – allra tydligast manifesterat i den borgerliga regeringens förändringar av försäkringen 2007. Roger säger även att …

Argumentet om omställningsförsäkring är dessutom helt befängt. A-kassan fungerar nämligen bara som omställningsförsäkring mot mer produktiva jobb när försäkringen ger ekonomisk trygghet. Då vågar fler flytta till de nya jobben eller lämna ett tryggare men mindre lönsamt arbete för att gå till ett mer otryggt men också bättre betalt jobb. Detta visas inte minst i OECD:s genomgångar av forskningen om arbetslöshetsförsäkringens effekter.

Roger Mörtvik sätter verkligen fingret på arbetslöshetens viktigaste funktion och hur den borde få fungera i den bästa av världar. Nu fungerar arbetslöshetsförsäkringen endast som en kassako för den borgerliga regeringens kostnadskrävande och högst tveksamma arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Socialförsäkringsutredningens uppdrag att se över arbetslöshetsförsäkringen är i stort sett bundet till att se ut som idag men vara obligatorisk. Det innebär att fokus i debatten är styrd i en riktning som den borgerliga regeringen har bestämt. Riksdagen och de politiska partierna är bundna till ett arbete som inte kommer att leda till något nytt. Moderaterna är knappast särskilt intresserade av att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Detta gör, som Roger Mörtvik formulerar det, att …

Oviljan att diskutera innehållet och villkoren i försäkringen gör talet om ­obligatorisk a-kassa till en dimridå. Det tar bort fokus från det som borde diskuteras, nämligen hur villkoren ska se ut för att vi ska gå från en a-kassa i europeisk strykklass till en som verkligen ger de arbetslösa inkomstskydd vid arbets­löshet.

Länkar: ArbetetArbetetArbetet, dn.se, Rapport, dn.se, d.a., Tidningen Vision

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Roger Mörtvik, Tobias Gerdås

Industribloggare: Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 mars, 2012, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor and tagged , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. har du märkt det nu att politiker ljuger säger en sak men gör helt annan sak efterbsom de sjuka och har inte lobbyster som kan försvarade eftersom tyvär våra politiker karaktärlösa egoister dubbel moralare som utnittjar mäniskornas goda vilja för sitt eget syfte
    de vågar inte äns kritisera näringslivet att närimgslivet också vara flexbilt och ta sitt ansvar för samhället efter som samhället ställer alltid upp för näringslivet när de har finnans kriser fast de går med miljard vinster nej men ska kryphåll ska utnittjas och företaget ska registrera i skatte paradis land eller banan republik så att slipa betala skatt tror du att våra politiker var inte med vetna om det de blundar medvetet efter vi valiga mäniskor mommer inte märka not kan inte heller göra not eftersom vi vanliga är maktlösa

%d bloggare gillar detta: