Maktelitens inkomster växer snabbare än industriarbetarnas löner


LO presenterade idag sin årliga rapport där man granskar maktelitens inkomster i jämförelse med en industriarbetares. I år heter rapporten ”Makteliten – kommer tillbaka” tydligen med gott fog. Tydligen har maktelitens inkomster under en kort svacka i samband med finanskrisen nu återhämtat sig och växer snabbare än industriarbetarnas. I genomsnitt har en medlem av makteliten inkomster motsvarande 17 gånger vad en industriarbetare har. På dagens DN Debatt säger Wanja Lundby-Wedin (LO:s ordförande), Jeanette Bergström (LO-ekonom) och Torbjörn Hållö (LO-ekonom) att …

År 2010 var den genomsnittliga sammanräknade inkomsten före skatt i makteliten över fem miljoner kronor per person, att jämföra med en genomsnittlig industriarbetarlön på cirka 300.000 kronor. Maktelitens inkomst motsvarade i snitt lönen för 17 industriarbetare. Skillnaden har ökat jämfört med år 2009 då makteliten i genomsnitt hade en inkomst motsvarande ungefär 16 industriarbetarlöner.

LO har delat upp den maktelit man granskat i tre olika grupper:

  • Den ekonomiska eliten som består av chefspositioner inom det privata näringslivet. De har en genomsnittlig inkomst som motsvarar 46 industriarbetarlöner.
  • Den demokratiska eliten som består av folk- och förtroendevalda inom politiken, fackföreningsrörelsen, folkrörelserna och intresseorganisationer. Deras inkomster har sjunkit något jämfört med tidigare år och motsvarar sex industriarbetarlöner.
  • Den byråkratiska eliten som består av höga chefer inom bland annat offentligt bolag, inom medier samt ekonomer. Deras genomsnittliga inkomst motsvarar ungefär åtta industriarbetarlöner vilken är en mindre ökning.

Det är förstås bra att LO ägnar sig åt sådan granskning. Det är knappast särskilt uppskattat bland alla i de granskade makteliterna. Näringslivets högsta företrädare brukar ju hävda att det inte finns någon koppling mellan den anställdas löner och de högsta cheferna. Samma personer som gärna och villigt beviljar sig själva och sina kompisar guldavtal plägar prata grötmyndigt om hur viktigt det är att de anställda visar ansvar för löneutvecklingen.

Jag har inte det minsta emot att LO sätter strålkastarna på dessa personer!

Länkar: DN Debatt, lo.se, DN Debatt, LO-tidningen, d.a., ka.se, Kollega, SvD, Rapport, dn.se, di.se, di.se, di.se, Jusek-tidningen

Andra som skrivit: Kjell Rautio, Peter Andersson, Martin Moberg, Olas tankar, Thomas Böhlmark

Industribloggare: Camilla Wedin, Leine Johansson, Eli Abadji

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 februari, 2012, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Maktelitens inkomster växer snabbare än industriarbetarnas löner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: