Falska egenföretagare


Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har i ett gemensamt brev till regeringen beskrivet att de uppskattar att det finns omkring 1.000 så kallade falska egenföretagare, det vill säga personer med F-skattesedel som borde vara anställda, bara inom åkeribranschen. Radioprogrammet Kaliber har sänt ett program om samma fenomen. Kaliber konstaterar att trenden med att ensamföretagare får ta över jobb som tidigare gjorts av anställda, har blivit tydligare de senaste åren och att det sprider sig till nya branscher. Detta underlättas av att den borgerliga regeringen 2009 ändrade lagen så att det numera räcker med en uppdragsgivare för att bli ensamföretagare.

Detta har föranlett socialdemokraterna att skriva en riksdagsmotion i ärendet. Motionen såg ganska snart ut att få stöd från en riksdagsmajoritet. Detta verkar ha gjort att de borgerliga partiernas ledamöter i Riksdagens skatteutskott idag valde att stödja motionen. Leif Jakobsson, ny gruppledare för Socialdemokraterna i skattesutskottet, säger …

Vi har inget emot F-skattsedeln. Folk som vill ska kunna bli företagare. Det är något helt annat när arbetsgivare säger upp folk och samtidigt säger åt dem att de får jobba kvar, om de bara skaffar F-skattsedel.

Granskningen ska göras utifrån ett arbetstagar- och skatteperspektiv samt att frågan om antalet uppdragsgivare ska också finnas med. Det ska bli intressant att se vad denna granskning leder till i slutändan. Jag misstänker att de borgerliga partierna kommer att vrida och vända på sig för att förhala en förändring av den idag gällande lagstiftningen.

Länkar: LO-tidningen, dn.se, di.se

Industribloggare: Kaj Raving, Patrik Renfors, Leine Johansson, Eli Abadji, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 februari, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Falska egenföretagare.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: