Automatiserat jobbsökande


Dagens Nyheter och LO-tidningen skriver idag om den kreative jobbsökaren Carl Emilsson. Han tillhör den växande skaran av arbetslösa som inte lyckats kvalificera sig till att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Han blev dessutom nekad att få försörjningsstöd eftersom man tydligen ansåg att han sökt för få arbeten. Detta ledde till att han skapat ett eget program som laddar ned Arbetsförmedlingens samtliga lediga jobb till en egen databas. Sedan skickar programmet automatiskt en arbetsansökan till samtliga dessa lediga arbeten. En 300-400 jobbansökningar spottas iväg automatiskt per timme. Det kommer därför att ta några dagar innan ansökningarna kommit iväg till de 62.000 lediga arbeten han nu söker.

Detta kreativa initiativ kommer säkert att belönas med ett arbete så småningom – särskilt som han uppmärksammats i riksmedia.

Samtidigt som denna handling kan ses som en kreativ persons nålstick mot ett par okänsliga myndigheters krav på arbetssökande säger den också något om dagens verklighet. För att, i de få lyckliga fallen då man uppfyllt arbetslöshetsförsäkringens medlems- och arbetsvillkor, vara berättigad till att erhålla ersättning måste man vara aktivt arbetssökande. Det är tydligt att även de kommunala socialkontoren tillämpar liknande regler. Frågan är bara hur man definierar det att vara aktivt arbetssökande. Den enklaste lösningen är att avkräva de arbetslösa att söka så många arbeten som möjligt. Man ”tvingar” på så sätt arbetslösa att söka arbeten som man på förhand kan se att de saknar relevant kompetens för. Detta leder till att arbetsgivare översvämmas av ledighetsansökningar. Detta gör att man ytterligare höjer kraven på en tjänst för att förhoppningsvis filtrera bort fler ansökningar.

Carl Emilssons påhitt säger något mycket tydligt om dagens arbetslöshetsförsäkring. Han har dragit kravet om att vara aktivt arbetssökande till sin yttersta spets!

Andra som skrivit: Mats Essemyr

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 februari, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: