De jobbar inte tillräckligt mycket


I söndagens Agenda svarade Hr. statsminister Fredrik Reinfeldt på en hel del frågor. På frågan om varför så många unga inte kvalificerar sig till arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen menade han att …

De jobbar inte tillräckligt mycket och tillräckligt länge för att komma in i a-kassan och det beror på att a-kassan är tänkt att vara en omställningsförsäkring som bygger på att man måste kvalificera sig. Och det gör framför allt många ungdomar inte.

Det är tydligt att statsministern önskar att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en så exklusiv omställningsförsäkring som möjligt. Med den arbetsmarknad som växer fram – och som den borgerliga regeringens politik understödjer – kommer det att bli allt svårare för ungdomar utan tillräcklig skolunderbyggnad att kvalificera sig för ersättning från a-kassorna. Jag kan inte förstå det på annat sätt än att regeringen vill ha en stor grupp människor i samhället utslagna från en normal arbetsmarknad.

Arbetslöshetsförsäkringen, tillsammans med övriga socialförsäkringssystem genererar idag ett allt för stort överskott till statskassan. Beloppen är så stora att de finansierar den borgerliga regeringens övriga politik. Det är klart att den borgerliga regeringen inte vill göra den minsta förändring av regelverket i den kassako som arbetslöshetsförsäkringen har blivit.

Länkar: SvD, dn.se

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Olas tankar, Martin Moberg, Tokmoderaten, Thomas Böhlmark, Charlie Levin, Leine Johansson

Industribloggare: Carola Andersson, Patrik Renfors, Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 februari, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för De jobbar inte tillräckligt mycket.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: