Oseriösa arbetsgivare tvingar anställda att bli egenföretagare


Radioprogrammet ”Kaliber” i P1 sände i slutet av januari program som handlar om en trend där allt fler skaffar sig F-skattesedel. Det handlar i flera fall om tidigare anställda som ”tvingas” skaffa sig F-skattesedel för att kunna utföra tjänster som de tidigare var anställda för att utföra. Det finns en facklig rädsla som handlar om att detta är ett sätt att kringgå fackliga avtal om lönebestämmelser, lagens bestämmelser om anställningstrygghet etc. Jennie Nilsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Skatteutskottet (Riksdagen) säger …

Man använder det för att kringgå turordningsregler och anställningstrygghet, men också för att dumpa löner. Vi ser att det nu sprider sig väldigt mycket. Vi tycker att det är väldigt allvarligt.

Socialdemokraterna i Riksdagen har nu agerat i anledning av detta. En motion har lagts i Riksdagen som kräver att regeringen utreder vad de ändrade reglerna för att få F-skattesedel har fått för effekter. En majoritet av Riksdagens partier har aviserat att de avser att stödja motionen.

Det är bra att motionen läggs! Det finns all anledning att utreda hur förändringarna har slagit och hur utvecklingen på arbetsmarknaden ser ut. Den borgerliga regeringen borde också ha ett intresse av detta. Det kan ju faktiskt visa sig att regeringens syn på  frågan är den som stämmer. Å andra sidan har ju den borgerliga regeringen tidigare visat att man inte har för avsikt att utföra vad en majoritet av Riksdagens ledamöter beslutat.

Länkar: Ekot, TCO-tidningen, LO-tidningen, Rapport, dn.se, di.se

Andra som skrivit: Samuel Engblom

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 februari, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Oseriösa arbetsgivare tvingar anställda att bli egenföretagare.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: