Prata om allvarliga saker i stället för förbi varandra


KG Scherman, generaldirektör Riksförsäkringsverket 1981–1996, reagerar idag på SvD Brännpunkt på statsministerns utspel om ett längre arbetsliv. Han ser det som positivt att debatten verkar(?) ha kommit igång i denna svåra och viktiga fråga. Han lyfter fram ett antal utgångspunkter att diskutera utifrån:

  • Alla som kan måste jobba.
  • Att bara satsa på att skapa möjligheter skapar ökade klyftor.
  • Förmågan att jobba är inte samma hos alla.
  • Dessutom finns det särskilt utsatta yrkesområden.

Han säger i avslutet av sin artkel …

Det här är bara några exempel på vad som behöver tas upp i en ärlig debatt. En debatt som inte får fortsätta att vara ett spel för gallerierna och som grundas på en verklig vilja att sprida kunskap, som socialförsäkringsministern så riktigt har efterlyst. En debatt som en gång för alla skrotar tron på att man kan skapa en pensionssystem som sen aldrig behöver ändras.

Det är lätt att dela denna uppmaning. Detta är en fråga som kommer att kräva breda politiska och andra överenskommelser för att kunna bli långvarigt hållbart.

Länkar: SvD, di.se, Rapport

Andra som skrivit: Kent Persson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 februari, 2012, i Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: