Åtgärda svältlönerna för textilarbetare


Det har hållits en folktribunal i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Under sammankomsten vittnade arbetare om förhållandena i de fabriker som tillverkar textilier åt oss. De vittnade om massvimningar, levnadsförhållanden i slumområden, undernäring, ekonomiska skulder, systematisk användning av korttidskontrakt och avskedanden. Vidare framkom det under tribunalen att kambodjanska textilarbetare förlorat 14 % i reella löner de senaste 12 åren.

Domarna fastslog efter att ha lyssnat till tribunalens vittnen att internationella aktörer omedelbart måste börja åtgärda svältlönerna för textilarbetare. ”Domen” har ju inget större värde än det som kan skapas genom den uppmärksamhet som tribunalen kan få. Det är upp till oss som konsumenter i västvärlden att ställa frågor till de butiker vi  handlar våra kläder i. Endast genom att vi är beredda att betala litet mer och genom att kräva värdiga arbetsförhållanden kommer det att bli någon förbättring.

Länkar: dn.se, Rapport, di.se, hd.se, fairtradecenter.se, SvD

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 februari, 2012, in Fackliga frågor, Rättvisemärkt and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Åtgärda svältlönerna för textilarbetare.

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 013 andra följare

%d bloggare gillar detta: