Snällism från Hillevi Engström


Den borgerliga regeringen avser att mildra sanktionsbestämmelserna för de som inte uppför sig enligt regelverket i arbetslöshetsförsäkringen. Enligt de artiklar jag läst beror detta delvis på att enskilda handläggare på Arbetsförmedlingen avstår från att ifrågasätta arbetslösa till deras a-kassa eftersom man anser att konsekvenserna av en handling (eller brist på handling) är för höga.

Jag kan delvis hålla med om det. De ekonomiska konsekvenserna av att missköta sig i arbetslöshetsförsäkringen motsvarar de för grova brott. Missförstå mig rätt i detta – det får inte vara kravlöst att vara med i arbetslöshetsförsäkringen. Men jag anser att straffen för att bryta mot försäkringens bestämmelser ibland kan vara väl drakoniska jämfört med ”brottets” allvar. Dessutom ligger det på den enskilda att bevisa att man är ”oskyldig”. Ett brott mot de rättsprinciper som vi i övrigt tillämpar. Därför känns det faktiskt tillfredsställande att det finns mänsklighet, klarsyn och viss anarkism bland Arbetsförmedlingens personal.

Så synd bara att det krävs att anställda måste bryta mot lagstiftarnas vilja för att få till en förändring. Vad jag förstår är det den borgerliga regeringen vill uppnå en straffskala i några trappsteg. De drakoniska straffen blir kvar. Det vore bättre om man såg över hela försäkringen i stället.

Länkar: Rapport, dn.se, dn.se, LO-tidningen

Andra som skrivit: Martin Moberg

Publicerat på 31 januari, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. man kan inte tala om full sysselsättning sedan när denna är 6% arbetslöshet, samtidigt som arbetslösa ska söka jobb som de omöjligt kan få och starffas värre än en mördare.
    Nåt är grovt fel i systemet.
    Jag anser dessutom att regering gjort sig skyldig till folkmord i.o.m man drivit sjuka till självmord.Högst ansvarig Fredrik Reinfeldt borde alltså sättas in för livstids fängelse.
    Han har utfört ett grövre brott än en mördare i.om det är ett folkmord.

%d bloggare gillar detta: