Om ett bristande intresse för näringslivet


Stefan Löfven talade idag inför SAMAK, organisationen för den nordiska arbetarrörelsen, på Runö folkhögskola. Han berättade om sina erfarenheter av bristande intresse för näringslivspolitik under finanskrisen härförleden:

Under värsta krisen när vi i Metall (sic!) slöt ett krisavtal hade vi precis talat med regeringen och med motparten om att göra något, som belgarna och tyskarna hade, för att man skulle kunna behålla folk och inte behöva sparka folk ut på gatan. Då fanns inget intresse från regeringen.

Vi tappade under den tiden, 30.000, kanske 40.000 jobb helt i onödan. När andra länder var rädda om sin industri negligerades den i Sverige. Det gjorde oerhört ont att se det.

IF Metall har diskuterat denna fråga med, bl.a., Teknikföretagen och är nära en överenskommelse om en liknande konstruktion som finns i andra EU-länder. Den förutsätter att staten bidrar med nyckeln för att öppna upp för lösningar som kan minimera uppsägningar i lågkonjunkturer. Låt oss hoppas att den borgerliga regeringen idag har ett genuinare intresse för att stödja goda lösningar på arbetsmarknaden.

Länkar: di.se, di.se, di.se

Industribloggare: Kaj Raving

Publicerat på 31 januari, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: