Stefan Löfvén – Starka tillsammans


I morse när jag anlände till jobbet fick jag höra att Aftonbladet skrev om att Stefan Löfvén skulle väljas till partiordförande. Eftersom det var Aftonbladet som skrev tog jag uppgiften med viss nypa salt. Jag tog det mest som ett spekulerande. Allt eftersom dagen gick började jag förstå att det låg mer bakom. Under eftermiddagen var jag sysselsatt i ett möte med representanter för en av avdelningens yngre klubbar och var bortkopplad från omvärlden. När jag sedan anlände till kontoret såg jag att alla var samlade runt en påslagen TV. Jag anlände för att se TV-reportern resonera om orsakerna till att Stefan Löfvén blivit nominerad som ny partiordförande.

Jag måste medge att beskedet kom väldigt överraskande och oväntat för mig personligen. Jag känner Stefan Löfvén som alldeles utmärkt företrädare och förbundsordförande för IF Metall. En genuin och redig fackföreningskämpe som har betytt mycket för den respekt som mitt förbund har. Det ingick inte riktigt i min världsbild att Stefan skulle kunna bli partiets ordförande.

Stefan tillträdde som ordförande för ett alldeles nytt förbund IF Metall – resultatet av att två fackförbund (Metall och Industrifacket) inom industrin gick samman till ett förbund. Det är en förbundssammanslagning som gått över förväntan väl. Jag tror att Stefans ledarstil och sätt att vara betytt mycket för det. Som nyvald ordförande genomförde under sitt första år besök i samtliga de 52 avdelningar som förbundet bestod av. Han besökte arbetsplatser, pratade med medlemmar och förtroendevalda, han ställde frågor och lyssnade till vad de hade att säga. Stefan har fortsatt med att aktivt besöka arbetsplatser efter den första tiden.

Stefan är väl inget gnistrande yrväder eller den mest fantastiska talare jag hört. Men han är en lyssnande ledare, intresserad av att höra vad den han talar med har att säga. Det syns tydligt att han är engagerad och han får människor med sig. Han trivs att synas i och höras från talarstolen. Han är förmodligen den person som det socialdemokratiska partiet behöver nu. Jag misstänker och framför allt hoppas att Stefan kommer att genomföra en motsvarande resa till partiets grundorganisationer på samma sätt som nyvald förbundsordförande för IF Metall.

Nu kommer näringslivspolitiken få en kraftfull företrädare i det som åter ska bli Sveriges största parti. Socialdemokraterna får en ordförande med genuina och äkta erfarenheter från arbetsgolvet. Vi får en person som väger ord och meningar på guldvåg – fördelen av att ha varit facklig förhandlare.

Om valet blir en succé och den vändning på partiets kris är en annan fråga. Det är beroende av oss andra. Vi som är aktiva medlemmar i partiet har vårt ansvar att bidraga till en framtida valseger och ökade förtroendesiffror. Stefan kan inte göra jobbet ensam. IF Metall har en devis som i sin enkelhet säger allt. Jag är säker på att IF Metall inte har något emot att vi börjar använda den i partisammanhang.

Starka tillsammans!

Länkar: dn.se, Folket, Rapport, di.se, di.se, Resumé, Rapport, dn.se, E24, Rapport, SvD, Rapport, Rapport, Rapport, Ekot, Rapport, Resumé, SvD, EK, Rapport, Östnytt, Ekot, Rapport, di.se, vlt, SvD, di.se, di.se, Resumé, Rapport, di.se, di.se, Ekot, Rapport, etc, dn.se, Ekot, Rapport, di.se, di.se, SvD, SvD, dn.se, SvD, Rapport, Rapport, di.se, vlt, d.a., Vårdfokus, LO-tidningen, LO-tidningen, LO-tidningen, ka.se, d.a., Handelsnytt, ka.se, Lag & Avtal, d.a., LO-tidningen, LO-tidningen, Europa-portalen

Andra som skrivit: Ulf Bjereld, Peter Andersson, Johan Westerholm, Helena Ericson, Martin Moberg, Martin Moberg, Lena Sommestad, Tokmoderaten, Tokmoderaten, Carola Andersson, Leine Johansson, Leine Johansson, Liv Beckström, Jan-Henrik Sandberg

Industribloggare: Patrik Renfors

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 januari, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. En högerkraft med kort erfarenhet från arbetsgolvet. Han har lyckats sänka lönerna för sina medlemmar, så det är inte konstigt att media hyllar honom. En blixtsnabb kovändning om europakten gör att moderaterna jublar, och stärker högern i svensk politik. Nej, det här är fel man på fel plats vid fel tidpunkt.

  1. Ping: Slaget om kollektivet kan börja « LEINESBLOGG.com

%d bloggare gillar detta: