Om jobbskatteavdragets oklara effekt


I skuggan av dagens stora mediehändelse har TT fått ut en liten notis som borde intressera de politiskt intresserade:

Det går inte att på ett trovärdigt sätt säga hur regeringens jobbskatteavdrag har påverkat sysselsättningen, konstaterar Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau) i en ny rapport.

Studien visar att sysselsättningen ökade mer bland dem som fick större skattesänkningar. Men det finns ett problem: Samma mönster syns redan innan jobbskatteavdraget infördes. Det antyder att det finns andra faktorer som delvis förklarar resultaten.

Rapport, dn.se, SvD

Dagens Industri har skrivit litet mer i en artikel. Budskapet är dock detsamma – det är otroligt svårt att på något sätt belägga att jobbskatteavdragen har bidragit (eller kommer att …) till att få fler att bli yrkesaktiva.

Det är tydligt att det finns all anledning till att förhålla sig något kylig inför borgerliga partiföreträdares entusiasm inför de förment jobbskapande effekterna av denna reform.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 januari, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Vi som arbetar ser varje månad effekten av jobbskatteavdraget i våra plånböcker.
  Det ger oss i en familj med två heltidsarbetande normalinkomsttagare ca 3500:- mer i fickan varje månad. Det lönar sig lite mer att arbeta nu, det var huvudavsikten.

  • Göran Johansson

   Och ju mer du tjänar desto mer har det känts. Jag förnekar inte på något sätt att det är så. Men regeringen motiverade ju denna reform med syftet att den skulle skapa fler arbetstillfällen, att fler skulle arbeta längre etc. Men det effekten är alldeles uppenbart svår att bevisa. Det hade ju varit ärligare att påstå som det verkligen var att man ville att folk skulle få behålla mer själva (och i andra änden få betala mer för andra tjänster – eller låta andra grupper betala detta).

 2. Som vanligt missar Jonny poängen.

  ”Den här typen av jobbskatteavdrag som vi har utformat är den i särklass mest effektiva åtgärden för att varaktigt höja sysselsättningen”

  Det enda ordet som passar in på är totalfiasko när massarbetslösheten breder ut sig.

  Nä det funkar inte jonny fast du krumbuktar dig så du nästan slår knut på dig själv i ditt misslyckade försök att att försvara en misslyckad politik.

 3. PS- Dunkel – Vad har du för ursäkt för att samma nivåer av arbetslöshet uppmättes under förra S-regeringen … då hade vi bra konjunktur, ingen global härdsmälta och inget jobbskatteavdrag … tsss

 4. alla åtgerder som regeringen m och borgar gänget kom med är egenligen är bidrag för företagare som utniittjar systemet välkommen politiker till verkligheten det är företagen som ar bidrag tagare inte de sjuka arbetslösa de sjuka arbetslösa utnttjas slits sen slängs

 5. det är globaliserade slaveriets priod är nu företagere startar inte företag för min pappas skuller för samhällets bästa han gör för roffa åt sig mer så m gänget varför ska jag utföra gör gratis genom åtgärd paket vad ska vi kalla det manipolera utnitja slit och släng skit i paket

 1. Ping: Epic Fail av Moderaterna « LEINESBLOGG.com

 2. Ping: Dags att agera, eller ska vi vänta och se? « LEINESBLOGG.com

%d bloggare gillar detta: