Det blir en snabb process


… enligt det besked som Carin Jämtin har lämnat idag. Vad detta sedan innebär är dock tydligen inte lika klart. Företrädare för ett antal partidistrikt anser alldeles tydligt att partistyrelsen snabbt ska utse en partiledare som kan sitta över den kommande partikongressen och även över det kommande valet 2014. Hans Ekström, distriktsordförande i Sörmland, meddelade Carin partidistriktets ståndpunkt i frågan:

I de bästa av världar har man gott om tid. Det finns ett starkt tryck ute i partiorganisationen att hitta en modern transparent process i valberedningssynpunkt, men just nu befinner sig inte partiet i ett läge för att ge sig av på den resan. Behovet av att hitta en lösning är väldigt skriande och i den situationen så tror vi att det är bättre med en snabb process, men det bygger på att det finns en bred majoritet och en bred uppslutning för en den processen för att det som ger en ny ledare legitimitet.

Jag delar inte riktigt den ståndpunkten. Jag förespråkar en process där partistyrelsen utser en (eller två) samlande kraft att leda partiet fram till partikongressen 2013. Syftet är att samla partiet och att leda processen för att forma ett kommande (och förhoppningsvis) hållbart idéprogram. Det är tydligt att jag inte är ensam om den (måhända godtrogna) ståndpunkten. Christer Lindvall, ordförande för arbetarekommunen i Umeå, har föreslagit att Jan Eliasson i den rollen eftersom …

Han har en oerhörd diplomatisk förmåga, kan sy ihop lösningar. Han tillhör den gamla stammen som verkar ha förmågan att stå över de dagsaktuella grälen. Och framförallt hittar jag ingen som är emot honom.

Jan säger sig vara hedrad över förslaget men har meddelat att han kanske har åldern emot sig. Jag skulle inte ha något som helst emot en sådan lösning med Jan Eliasson som en del. Jag tycker att partiet förtjänar en öppen process där villiga kandidater i öppen och ärlig tävlan får möta partimedlemmar och sympatisörer inför det slutgiltiga ställningstagandet på en partikongress. Morgan Johansson har rätt i det han säger:

Om vi ska få den öppna process som många vill ha, då måste vi få kandidater. Bilden kan inte vara den att ingen vill ta över partiet, det blir helkonstigt.

SSU presenterar idag sina tankar om en modernare och öppnare valprocess. Deras tankar förtjänar uppmärksamhet och respekt och kan mycket väl vara en utgångspunkt att diskutera utifrån. De föreslår bland annat att …

I planen för en öppen process föreslår vi därför att alla kandidater måste träda fram åtminstone 16 veckor innan kongressen. Dessa måste sedan resa runt till alla partidistrikt i landet och medverka på utfrågningar och debatter. För att säkerställa att alla kandidater får lika förutsättningar för att bedriva kampanj föreslår vi vidare att partiet ska upprätta en kandidaturfond. Denna ska finansiera de olika kandidaternas resor och övriga omkostnader i samband med kandidaturen.

Tillsätt därför en tillförordnad partiordförande som kan leda partiet under den turbulenta och viktiga period vi står inför. Besluta även att en partiordförande utses på partikongressen 2013 efter en öppen nomineringsprocess på ungefär det sätt som SSU skisserar.

Länkar: Aftonbladet Debatt, Aftonbladet Debatt, SvD Brännpunkt, Ekot, SvD, SvD, di.se, di.se, di.se, dn.se, Rapport, dn.se, Ekot, EK, SvD, Ekot, di.se, dn.se, dn.se, di.se, Ekot, Ekot, Ekot, Rapport, SvD, dn.se, dn.se, Rapport, Rapport, d.a., d.a.

Andra som skrivit: Helena Ericson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peo Wågström, Peter Andersson, Leine Johansson, Tokmoderaten, Tokmoderaten

Industribloggare: Fredrik Ylander, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 januari, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: