Partiet mår inte bra


Rubriken för detta inlägg har jag lånat från tidningen Dagens Arbete intervju med IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén, tillika ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott. På frågan om bristande ledarskap inom (S) är hans svar att …

Jag är inte någon blind försvarare av vad allt partiledningen gör. Men vi har för många som inte riktigt visar riktigt ledarskap. Ledarskap omfattar inte bara partiledningen och verkställande utskottet. Ledarskap gäller fler än så.

Fler måste tänka: vad kan jag göra? Vad gör jag? Det handlar om distriktsordföranden eller ordförande i arbetarkommuner. Alla som har någon form av ledarroll. Där känner jag att i dag finns inte den där tilliten och förtroendet som ger självförtroendet. Det känns helt enkelt inte bra.

Det är inte enbart en partiledares kris vi bevittnar i tidningar och på TV – det är ett helt parti som nånstans gått vilse och har tappat sitt självförtroende. Ett parti som har blivit ett tacksamt byte att granska och att skapa rubriker kring. I den verklighet vi lever i är förstås partiledaren en viktig symbol för hela rörelsen. Men ett skifte av partiledaren hade möjligen varit en ”quick-fix” för att lösa ett kortsiktigt problem. Partiet måste formulera en långsiktig politik som kan vara ett hållbart alternativ till den borgerliga. Fokus måste ligga på att formulera våra idéer – inte ständiga ledarstrider. Som Martin Klepke säger

I ett parti ska det vara högt i tak men samtidigt måste det vara självklart att en linje mejslas fram under debatt och diskussioner och att två ståndpunkter inte kan gälla samtidigt. Åtminstone om det är ett parti som aspirerar på att åter styra landet.

Jag har själv vid några tillfällen uttryckt min frustration över partiledaren, jag kan knappast inte lova att jag inte ska göra det i framtiden heller. I ett stort som det socialdemokratiska måste vi kunna tillåta oss en öppen, saklig och framåtsyftande debatt om våra idéer och insatser. Som facklig och (S)-bloggare är det sällan svårt att hitta relevanta ämnen att resonera kring för att kritisera den borgerliga regeringens insatser och, ibland, brister på därav. Men det är förstås lika viktigt att använda min plats på nätet att diskutera framtidens utmaningar.

Det är därför dags att ta upp Peter Johansson uppmaning från den 9 januari. Min målsättning är att under söndagen lägga ut mina tankar kring den andra frågeställningen ”Kunskapstillväxten och teknikutvecklingen”. Mina tankar om ”Globaliseringen” kommer jag att ikväll skicka till Programkommissionen.

Länkar: da.se, LO-tidningen, LO-tidningen, dn.se, Fokus, Second-Opinion, di.se, Folket, dn.se, SvD, dn.se, Ekot, di.se, di.se, di.se, Rapport, di.se, di.se, EK, dn.se

Andra som skrivit: Ulf Bjereld, Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Andersson, Martin Moberg, Peter Johansson, Johan Westerholm, Tokmoderaten, Leine Johansson, NorrköpingsbloggenNorrköpingsbloggenNorrköpingsbloggen,

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 januari, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: