Myndighetsutövning på entreprenad


Skolverket har kommit på en kreativ form att överföra statliga pengar för myndighetsutövning till det privata näringslivet. Som en viktig del av den borgerliga regeringens skolreformer ska lärarna erhålla en särskild legitimation. Jag antar att det är en del i att uppvärdera läraryrket och att filtrera bort lärare utan adekvat utbildningsbakgrund. Men eftersom det är omkring 180.000 legitimationer som ska fram och då Skolverket endast har fem personer anställda för denna syssla har man funnit för gott att lägga ut grovarbetet på entreprenad. Då man inte, hur som helst, får lämna ifrån sig myndighetsutövning har man  gått en omväg genom att skriva individuella avtal med anställda på Proffice. Artikelförfattaren skriver

Myndighetsutövning får normalt inte skötas av ett privat företag men Skolverket har gått runt detta genom avtal med varje enskild anställd på Proffice. Formellt har uppdraget därmed inte getts till Proffice som företag.

Allt arbete sker dock i bemanningsföretagets lokaler och enligt en källa med mycket god insyn har de anställda ingen direkt kontakt med Skolverket. Dessa är mestadels unga akademiker på sitt första jobb.

De tjänar omkring 21 000 kronor i månaden. Skolverket betalar 3–4 miljoner till Proffice varje månad. I december motsvarade utbetalningen cirka 78 000 kronor per anställd.

Bemanningsföretaget får därmed ett rejält överskott trots att man genom den speciella avtalsformen är helt ansvarsfri. I stället är det varje enskild anställd som är ansvarig för handläggningen – och därmed skulle kunna åtalas för tjänstefel om något grovt fel begås.

Månntro att Skolverket har funnit en ny form för dess fortsatta arbete som översta myndighet för den svenska skolan? I en framtid kan det räcka med en verksledning vars huvudsakliga arbetsuppgift blir att i konkurrens upphandla skolgranskningstjänster. När Proffice är färdigt med detta uppdrag kanske de kan få i uppdrag att granska ansökningar om att etablera friskolor?

Endast fantasin sätter gränser!

Länkar: dn.se, SvD, Ekot, Ekot, Rapport, Lärarnas tidning

Fler som skrivit: Alliansfritt SverigeLärarlegitimationerna – Ska De Va Så Här ?

Industribloggare: Patrik Renfors, Kaj Raving, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 januari, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: