Juholt åter i hetluften


Dagens stora mediahype verkar vara att Håkan Juholt är tillbaka i den politiska hetluften efter en längre ledighet med vila, förberedelser, planering, läsande och studerande. Under dagen höll han tal inför Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Han varnade, enligt tidningarna, för att ökade sociala klyftor i Europa kan leda till säkerhetspolitiska hot.

Vi måste se runt hörnet för att förutse vad konflikter kan emanera ur.

I anförandet kritiserade han den borgerliga regeringen för att ha underfinansierat dagens svenska yrkesförsvar. Håkan delar ÖB:s och Officersförbundets bedömning att försvaret behöver mer pengar för att klara sina uppgifter. Socialdemokraterna menar att försvaret är alldeles för dyrt med alltför många heltidsanställda. Håkan vill att regeringen bjuder in (S) för att diskutera lösningar för det svenska försvaret. Efter det följde det uttalande som sedan tagit över medias rapportering av Håkans framträdande:

Medborgarna förväntar sig att partierna samverkar om försvars- och säkerhetspolitiken. Den dörren har nu regeringen slagit igen med stöd av Sverigedemokraterna.

Det uttalandet innebar, om inte ett självmål, så i alla fall onödig ammunition för borgerlig kritik då uttalandet inte var helt korrekt. Håkan har sedan bett om ursäkt för hur formuleringen föll i detta fall. Håkan ska självklart gå i polemik med borgerlig politik och borgerliga partiföreträdare. Det tillhör uppgiften som oppositionsparti att driva den egna politiken och motsätta sig andras idéer när dessa går i strid med den egna uppfattningen. Däremot behöver Håkan lära sig att vara noggrannare med sina uttalanden. Det ger inget bra intryck att ständigt tvingas be om ursäkt för mindre välfunna uttalanden.

Man ska i de flesta ögonblick kunna stå för det man säger utan att ständigt behöva revidera eller backa från sina uttalanden. Det är dags för (S) att diskutera våra alternativ till den borgerliga politiken. Med den bevakning som partiordföranden har på sig gäller det att verkligen hålla tand för tunga.

Länkar: Ekot, Rapport, SvD, dn.se, dn.se, di.se, Rapport, Rapport, Rapport, dn.se, SvD, di.se, di.se, Rapport, SvD, di.se, Ekot, Rapport, Ekot, di.se, SvD

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Claes Krantz, Martin Moberg, Johan Westerholm, Högbergs tankar

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 januari, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Juholt verkar inte ha reda på när SD blev invalda i Riksdagen…svagt!

  • Han verkar inte heller ha koll på det faktum att SD inte ens är för övergången till yrkesarme varför dom antagligen inte hade röstat med regeringen om dom suttit i riksdagen då frågan om yrkesarme avhandlades där. Nationalister brukar precis som (s) inte gilla yrkesarme utan föredra allmän värnplikt

 2. Felfinnarna är som målsökande Robotar.Om jag inte är helt fel ute så vill jag erinra mig att Regeringen på ett nonchalant och slarvigt sätt tillvitade Socialdemokratin ett otillbörligt samröre med SD när det ”senaste” förslaget till jobbskatteavdrag inte vann gehör i riksdagen.
  Alliansen är en minoritetsregering och stöder sig till stor del på SD i sin politik.
  Juholts tal var mycket bra och måste därför misstänkliggöras,som så många gånger förr.

 3. Juholt hade chansen men glömde ställa frågan

  http://bit.ly/AkL1xw

 1. Ping: Sexuella trakasserier « Parkstugan

%d bloggare gillar detta: