Man blir förbannad!


Har läst Expressens artikel om hur indiska arbetare har utnyttjats och lurats på inkomst för att få arbeta i köket i den svenska basen i Afghanistan. Tyvärr är väl detta inte något alldeles ovanligt och det finns förmodligen många exempel på liknande. Förmodligen har väl denna tjänst upphandlats till lägsta möjliga pris i konkurrens. Sådant som att respektera fackliga och mänskliga rättigheter har väl knappast ingått i upphandlingsunderlaget eller som en faktor att ta hänsyn till.

Överste Anders Löfberg, chef för förbandet FS22, säger till Expressen att …

Som svensk blir man förbannad över alla orättvisor och vi ser väldigt allvarligt på att folk utnyttjas på det här sättet. Vår uppgift här är att stödja, utveckla och hjälpa. När någon i vår närhet, på campen, har låg moral i de här frågorna känns det inte bra, för att uttrycka mig milt.

En effekt av den värld vi lever i idag är att fattiga människor tvingas till att arbeta långt ifrån sina hem och familjer. Ibland tvingas de att acceptera osakliga villkor i en förhoppning att ändå kunna tjäna ihop pengar till sig själva och sina familjer. I Sverige har vi tidigare sett exemplen med bärplockare i de norrländska skogarna. Vi kan se det över hela världen hur fattiga människor arbetar långt hemifrån till villkor som är betydligt lägre än vad den inhemska arbetskraften skulle acceptera.

I västvärlden har vi blivit vana vid att de varor vi handlar i butikerna ska vara så billiga som möjligt. Tillverkningen av kläder, leksaker, elektronik etc sker idag i hög grad i låglöneländer och ibland under vidriga arbetsvillkor. Tillverkarna är hela tiden på jakt efter platser där tillverkningen kan ske till billigast möjliga pris. Länder konkurrerar genom att försvåra facklig verksamhet, att inte ta ut skatt av företag, inte kräva allt får hårda miljökrav e.t.c.

Som konsumenter, som politiskt aktiva, medborgare måste vi börja höja blicken. Vi kan inte tillåta oss att priset för vår goda utveckling sker till priset av osakliga arbets- och anställningsvillkor eller till negativa miljökonsekvenser. Lägst pris är inte alltid bäst.

Länkar: Expressen, Rapport, SvD, dn.se, Ekot

Andra som skrivit: Olas tankar

Industribloggare: Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 januari, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Försvarsmakten har ju använt sig av fas-3-verksamhet även i Sverige så varför skulle de agera mer moraliskt utomlands.
  Vi måste rensa ut profitörerna i Sverige först.
  Myrorna, Svenska Kyrkan, ABF,Göteborgs kommun, Riksarkivet, Skogsstyrelsen…
  Listan kan göras mycket lång på de som parasiterar på människors utsatthet i det f. d. välfärdssamhället som vi bor i.

 2. Hej Göran,
  Nu var det väl faktiskt så att det var den firma som rekryterade åt leverantören som begått den brottsliga åtgärden, och inte leverantören, eller ens Försvarsmakten.
  Och vill du se vilka krav som ställs utifrån arbetsrättslig hänsyn tycker jag du kan ringa eller maila till Försvarsmaktens Upphandlingsenhet och be att få en kopia på avtalet (eller upphandlingsunderlaget).

%d bloggare gillar detta: