Vad händer om arbetsgivaren inte betalar ut lönen?


Dagens Arbete har idag en artikel som handlar om Dennis Frykberg som under hösten råkade ut för att den arbetsgivare han var anställd hos inte betalade ut lön. Eftersom han var medlem i facket kontaktade han avdelningen för att få hjälp mot arbetsgivaren. Dennis berättar för tidningen att …

Sen försvann han, det gick inte att få tag på honom och då verkade det ju väldigt lurt. Sen visar det sig att han har sålt firman. Själv får jag inte ens stämpla, jag är fortfarande anställd. Jag får pengar från socialen. Jag har barn och de har också fått känna på det här. Det har inte varit någon rolig jul om man säger så. Man får vara glad att man har snälla kompisar som kan hjälpa en.

Tidningen beskriver under rubriken ”Vad  händer om arbetsgivaren blåser dig på lönen?” processen att få ut sin lönefordran:

  • Är du med i facket kan du få hjälp att stämma honom eller henne genom ditt förbund. Låter arbetsgivaren bli att svara på stämningen avkunnar domstolen till slut en så kallad tredskodom. Det innebär att du får rätt direkt, arbetsgivaren ska betala den summa du och facket har yrkat.
  • Struntar arbetsgivaren fortfarande i att betala ska kronofogden driva in pengarna åt dig. Därefter är steget att försätta företaget i konkurs. Finns det inga pengar kvar efter konkursen kan du få din lön genom den statliga lönegarantin.
  • Processen kan ta ett år eller ännu längre tid. Arbetsgivaren måste enligt reglerna informeras både om stämningen och konkursansökan, en svår uppgift om han eller hon är spårlöst försvunnen. Som sista åtgärd kan uppgifterna annonseras ut i pressen.

Det tidningen inte skriver, men som kanske är viktigare än punkterna ovan, är följande som man ska tänka på:

  • Kräv alltid att få ett skriftligt antställningsavtal/-intyg där det finns beskrivet dina anställningsvillkor. Kräv alltid skriftliga lönespecifikationer! Det är alltid lättare att bevisa din fordran om det finns pappersbevis på vad du och arbetsgivaren var överens om från början!
  • Om lönen inte kommer på utsatt tid – VÄNTA INTE! Ta direkt kontakt med facket (om du är medlem) så att fordran du har kan lämnas till arbetsgivaren omgående. Annars finns en risk att du i slutändan inte får tillbaka hela din lönefordran.

Industribloggare: Eli Abadji, Eli Abadji, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 januari, 2012, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Vad händer om arbetsgivaren inte betalar ut lönen?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: