Fram för ett alltigenom demokratiskt statskick


Jag lånade rubriken på detta inlägg från de två ”liberalerna för republik” Anne-Lie Elfvén och Magnus Simonsson som idag på SvD Brännpunkt argumenterar för att svenska folket ska få ta ställning till frågan om införande av republik i en folkomröstning. De säger i sitt debattinlägg att …

Monarkin ska avskaffas på demokratisk väg. Då riksdagen aldrig gör slag i saken måste det svenska folket ges möjlighet att folkomrösta i republikfrågan. Genom debatt och livlig diskussion är vi övertygade om att majoriteten av medborgarna kommer att ta ställning för ett fullvärdigt demokratiskt styrelseskick.

Det är ett rimligt krav att svenska folket får ta ställning på detta sätt. Om än vi har partier som i sina program har tagit ställning för antingen monarki eller för republik är det uppenbart att man inom partierna har olika syn på denna fråga. Problemet är ju bara det att det är samma partier som i Riksdagen ska ta ställning för om denna fråga ska överlämnas till folkomröstning. Men det borde samtidigt bli lättare för partierna om denna fråga förs utanför partisfären för argumention för eller emot.

Om jag ska försöka mig på något slags nyårslöfte så skulle det ju kunna vara det att medverka till att bilda en republikansk förening i Eskilstuna (eller Sörmland).

Länkar: SvD BrännpunktSvD Brännpunkt, EK

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 december, 2011, i Republik och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Jonny Disenfeldt

    Eftersom monarki i sin struktur är helt odemokratisk så anstår det inte ett land att behöva folkomrösta om detta.

    Det är så enkelt som att det ska avskaffas, punkt slut, oavsett vad en eventuell folkmajoritet råkar tycka vid en given tidpunkt. Allians + Opposition får helt enkelt ta sig i kragen och avskaffa det.

    Så länge Bernadottes särställning kvarstår så är Sverige inte en demokrati.

  2. Eftersom jag inte får skriva kommentarer längre på SVD, jag har fel åsikt om de kungliga och då särskild gällande Daniel Westlings skuldsaneringmåste bara skriva att jag håller med dig i att Sverige inte är en demokrati. Angående SVD så naturligtvis ska jag berätta för alla i min närhet och på arbetsplatsen och i grannskapet att de inte ska prenemurera på SVD.

%d bloggare gillar detta: