Bekämpa ojämlikheten


Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt tillsammans med partiets ekonomiskpolitiske talesman Tommy Waidelich är idag publicerade på SvD Brännpunkt. De driver i sitt inlägg tesen att den ökande ojämlikheten i hög grad bidrog till den senaste finanskrisen.

Studier visar på att arbetstagarnas andel av de överskott som produceras i företagen minskar. Aktieägare och företagsledningar har däremot gynnats av denna utveckling. Löner, bonus- och andra belöningssystem har i allt högre grad tillfallit de redan bäst betalda. Deras inkomster har ökat i snabb takt. Jag har läst en rapport som menar att dagens utveckling påminner om den i samband med det kända börsfallet i USA 1929. De redan rikas inkomster ökade i sådan takt att de inte hade den minsta möjlighet att konsumera dessa. I stället fick bankerna överskott av pengar som de okritiskt och villigt lånade ut till all sköns konsumtion och spekulation. Detta bidrog till att bygga upp bubblor i ekonomin som sedan brast och orsakade en global recession – allt påminnande om 2008.

Den borgerliga regeringen har målmedvetet bedrivit en politik som framför allt har gynnat de med de högsta inkomsterna. Håkan och Tommy säger …

Som SvD rapporterat har inkomsterna för den fattigaste tiondelen av befolkningen bara ökat med 1,7 procent på 20 år. Samtidigt har den rikaste tiondelen under samma period fått hela 63 procent mer. Särskilt anmärkningsvärt är att den fattigaste tiondelen i dag har 567 kronor mindre i plånboken varje månad jämfört med 2006.

Socialdemokraterna svar på de ökande ekonomiska klyftorna är fyra stycken konkreta uppgifter:

 1. Arbete,
 2. Utbildning,
 3. Omställning, samt
 4. Skatterna.

Det är tydligt att en rörelse som socialdemokratin fortfarande har en viktig uppgift att fylla. Man har historiskt visat att det går att kombinera lägre arbetslöshet än idag med en bra statsfinansiell som individuell ekonomisk utveckling. Partiet har visat att om de anställda kan lita på att man har en ekonomiskt godtagbar situation i händelse av arbetslöshet så har Sverige, bättre än många andra länder, klarat av strukturomvandlingar på arbetsmarknaden. Håkan och Tommy avslutar sitt inlägg med …

Ojämlikheten i Sverige ligger i dag på samma nivå som i 1980-talets USA, och är växande. Vi kan välja att vända denna utveckling. Genom arbete, utbildning, snabb omställning och rättvisa skatter gör vi inte bara Sverige mer jämlikt, utan stärker ekonomin i grunden. Det är ett politiskt arbete som kan påbörjas i dag – om viljan finns.

Det  är klart att viljan finns!

Länkar: SvD Brännpunkt, SvD:s faktakoll (som ger godkänt)

Andra som skrivit: Storstad, Peter Andersson, Jimmy Jansson, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 december, 2011, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Problemet beror främst på den stora invandringen. Det tar många år för en invandrarfamilj att etablera sig och komma upp i inkomst. Under tiden fyller vi på med nya invandrare. Sveriges befolkningstillväxt idag bygger uteslutande på invandring.

  Att upprätthålla större jämlikhet i inkomster i en sådan situation är orealistiskt. Det innebär att bidragen till invandrarfamiljer måste ökas till nivåer som kommer att kräva orimligt höga skatter. Vi har redan världens högsta skatt, så det säger sig självt att den vägen inte är möjlig. Dessutom skulle incitamentet till att lämna bidragsberoendet och skaffa sig en inkomst på eget arbete minska, ännu mer.

  Lite mer realism och lite mindre socialism, tack.

 2. Som vanligt är Juholt inte särskilt konkret. HUR skall han vända den utvecklingen? Hur mycket vill han höja skatterna och för vem? Han kan inte straffskatta de med högst inkomst för de kan mer relativt enkla medel flytta den till andra änder om de inte redan gjort det. Han kan beskatta medelklassen hårdare men det är de breda väljarlagren. Det är svårt att förklara för vanligt folk varför de skall betala mer skatt för att sänka en koefficient en aning.

  Ginikoefficient eller inte så har även de med minst pengar fått det bättre. Är det synd om dem bara för att det fins andra som fått det ännu bättre? Är de fattiga för att någon annan är rik?

  • Jag tror att det är ett populistiskt utfall som främst är avsett att kittla avundsjukan och lura folk till att rösta socialdemokratiskt.

   Det mesta av socialdemokratins ”politik” idag går ut på att framställa vissa grupper som förlorare, t ex de med lägre inkomster. Men i praktiken kan socialdemokraterna bara omfördela en mycket liten del av medel- och höginkomsttagarnas pengar, vilket knappt kommer att märkas. Fast de kommer att försöka göra ett stort nummer av det inför valet. Alltid är det någon som nappar på den kroken.

   Frågan är om inte svenska folket äntligen har genomskådat dem, eller om det bara röstar borgerligt för att Mona Sahlin och nu Håkan Juholt är ena riktiga ”stolpskott”. Jag hoppas på det första.

%d bloggare gillar detta: