Normal affärsverksamhet


Jag läste nu ikväll Martin Klepkes artikel där han enkelt och effektivt reder ut drivkrafterna för riskkapitalbolagens aktiviteter inom den offentliga sektorn.

De svenska politikerna har valt ett system som innebär att den enda metoden för privata aktörer aktiva inom offentlig sektor att generera vinst är att sänka kostnaderna. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle publicerade ju i höstas en uppmärksammad utvärdering av välfärdsföretagens effektivitet och villkor. I rapporten sägs …

Inom skolan, förskolan och sjukvården är det förbjudet att ta ut extra avgifter. Detta gör att aktörerna inte kan konkurrera genom att erbjuda högkvalitativa tjänster för högre priser, det enda sättet att generera vinst blir att hålla nere kostnaderna.

Martin fortsätter …

Därför är det helt missvisande att nu i efterskott, när de naturliga följderna av de skatteunderstödda vinsterna i välfärdsföretagen kommer upp till debatt säga: ”Systemet är bra, men oj! så ägarna har missbrukat systemet. Det var inte meningen.” Självklart var det meningen.

Längre ned i artikeln säger Martin …

Att skylla på girighet när det nu uppdagas att välfärdsföretagen har tagit kanske 30 eller till och med 40 kronor i vinst och bara låtit 60 eller 70 kronor gå till vård av patienter är därför fel.

Det är inte girighet, det är normal affärsverksamhet.

Med andra ord – vill vi ha privata företag aktiva inom offentlig välfärdsproduktion måste vi acceptera att de får ta ut vinst med vad det kan innebära. Alternativen är att sätta hårda gränser för hur de får agera (vilket kommer att minimera intresset från entreprenörer och andra intressenter) eller att inte alls acceptera vinstdrivande verksamhet.

Valet är vårt!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 december, 2011, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Normal affärsverksamhet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: