Den ökande utslagningen


Idag, när jag återvände till verkligheten efter ett leverne i sus och dus under julledigheten, hittade jag en TT-artikel som visar att inte alla har det så bra. Arbetsförmedlingen,af, har räknat på det utanförskapsbegrepp som de borgerliga partierna etablerade under och inför valrörelsen 2006. Enligt af:s siffror har antalet i, så kallat, utanförskap, minskat med 150.000 personer. Det mer alarmerande är att de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden ökar från dagens 220.000 till 260.000 till 2013. Det innebär en ökning med närmare 20 %.

I den grupp som har svårast att komma i arbete är ungdomar som saknar godkända gymnasiebetyg, det är nyanlända invandrare, det är äldre personer över 55 års ålder och personer med funktionshinder. Arbetsförmedlingen säger att gruppen öppet arbetslösa med funktionshinder just nu ökar snabbare än någonsin tidigare i svensk arbetsmarknadshistoria. Här finns 69.000 personer, 30.000 fler på endast tre år.

Det är tydligt att vi fått en tuffare arbetsmarknad samtidigt med mindre generösa och förlåtande sociala försäkringssystem. Men det borde ju inte vara något oväntat över dessa resultat. Regeringens politik har ju faktiskt syftat till att uppnå ett sådant hårdare klimat. Den borgerliga regeringens enda svar på att fler ska få arbete är ju att tillskapa en större låglönemarknad där fler (åtminstone ungdomar) ska arbeta under allt mer osäkra löne- och anställningsvillkor.

Länkar: Rapport, dn.se, dn.se, Rapport

Andra som skrivit: Tomas Gustafsson, Ann-Sofie Wågström

Industribloggare: Patrik Renfors, Camilla Wedin, Carola Andersson, Kaj Raving, Patrik Renfors, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 december, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: