OECD: Skärp kontrollen!


OECD har granskat den reform av arbetskraftsinvandringen som den borgerligt dominerade riksdagen beslutade om för några år sedan. De anser att reformen i stort har fungerat väl. De säger att det inte har blivit någon anstormning av arbetskraftsinvandrare till Sverige. Anställningar har skett i både högt kvalificerade yrken som i mindre kvalificerade. Men, säger OECD, andelen ökar som kommer till branscher med mindre kvalificerade arbeten och där det inte råder någon brist på arbetskraft.

Organisationen anger i sin rapport att kontrollen behöver förbättras för att säkerställa att de som kommer till Sverige får den lön och de villkor de blivit lovade. Hr. statsrådet Tobias Billström (M) synes dock måttligt intresserad av att efterkomma OECD:s råd i denna fråga. Han säger sig inte vilja ge fackliga organisationer inflytande över processen eller att lönelöften som ges ska vara bindande, eftersom …

Det går alltid att förhandla om villkoren efter det att en inställning har inletts.

Det är måhända riktigt när det gäller mer högt kvalificerade yrken, men inte fullt lika sant i branscher som kräver lägre formella kvalifikationer. Man kan ju ana att den borgerliga regeringen gärna vill bidra till en lönenedpressning i vissa branscher och med tillfredsställelse låter invandrad arbetskraft arbeta till lägsta möjliga löner.

Hotell och Restaurang Facket föreslår tre åtgärder för att komma till rätta med det utnyttjande som sker:

  1. Migrationsverket måste ha ett tydligt uppdrag att inte bara fatta beslut utan också att följa upp de beslut de fattar. Missbruk av systemet måste vara kopplat till tydliga sanktionsmöjligheter mot företagen som bryter mot regelverket.
  2. Det anställningsavtal som arbetsgivaren lämnar in som underlag för ansökan hos Migrationsverket måste vara bindande. Idag sker ansökan på ett avtal medan den som blir anställd oftast får ett annat avtal med andra villkor och lönenivåer.
  3. Arbetstagare som träder fram och söker hjälp ska inte riskera utvisning. Istället ska de garanteras att stanna arbetstiden ut och ges möjlighet att söka nytt arbete.

Fler som skrivit: Löntagarbloggen

Industribloggare: Kaj Raving, Patrik Renfors, Leine Johansson, Kaj Raving, Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 december, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för OECD: Skärp kontrollen!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: