Det blev 3 %


Facken inom industrin har meddelat att de skrivit denna avtalsrörelses första avtal. Enligt information som jag fått från IF Metall kommer avtalet att ge löneökningar om 3 % den 1 februari 2012, individgaranti om 395 kr och att lägstalönerna höjs med samma värde som avtalet (dvs 3 %). Avtalen kommer att gälla från den 1 februari 2012 till den 31 mars 2013. Avtalet är för IF Metalls del preliminärt fram till att avtalsrådet har yttrat sig över det och förbundsstyrelsen fattas sitt beslut.

Alldeles säkert kommer ett antal enskilda medlemmar och förtroendevalda visa upp sin besvikelse över nivån på löneökningarna. Å andra sidan har de fackliga organisationerna slagit tillbaka visa, för facken, svårsmälta krav. Världen är också, trots allt, på väg mot oroligare tider. Det finns enskilda företag som fortfarande har gyllene tider och som har en stor orderingång, men det finns också det motsatta. Därför känns nivåerna på nivåökningarna i detta avtal som rimliga och realistiska med tanke på den tid vi befinner oss i.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säger …

Vår bedömning är att avtalen ger förutsättningar för reallöneökningar under 2012 liksom att svensk industris konkurrenskraft bibehålls så att jobben inte äventyras.

Länkar: Rapport, Ekot, di.se, dn.se, E24, SvD, vlt, Rapport, di.se, di.se, di.se, Ekot, Lag & Avtal, TCO-tidningen, Kollega, TCO-tidningen, LO-tidningen, LO-tidningen, DN Debatt

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Andersson, Camilla Wedin

Industribloggare: Patrik Renfors

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 december, 2011, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: