(M) är beredda att lagstifta kring de politiska partiernas finansiering


Det förmenta arbetarepartiet Moderaterna presenterar i dagens SvD Brännpunkt en omsvängning kring frågan om partifinansiering. Det låter som om partiet har tvingats till en taktisk reträtt under galgen att hamna i samma fålla som SD. Sedan återstår att se hur ärligt menat denna, eventuella, omsvängning är. I följande oskyldiga formulering finns formuleringar som utan tvekan är riktade mot socialdemokraterna:

I arbetet med en ny lagstiftning bör partiernas samtliga finansieringskällor ses över. Det innebär till exempel tydliga regler kring hur stöd från privatpersoner och organisationer ska få ges och hur de ska redovisas. Dessutom bör principen om frivillighet beaktas. En ny lagstiftning bör pröva hur olika medlemsavgifter kopplas till partibidrag och hur partibidrag i form av oavlönat arbete och stödinsatser ska redovisas. Även den omfattande lotteriverksamhet som bedrivs i bolagsform av politiska partier måste ses över.

Man riktar tydligt laserpekaren mot den socialdemokratiska lotteriverksamheten och, mer subtilt, den nära kopplingen mellan LO och (S). Frågan är ju hur man sätter gränser när det gäller hur organisationer stödjer eller genomför kampanjer i samband med valrörelser. Det är inte bara LO som mer aktivt arbetar för att mobilisera väljare. Det syns minsann en ökad aktivitet från förment opolitiska organisationer som ändå genomför kampanjer som stöd för borgerliga förslag och politiska initiativ i samband med valrörelser.

Detta initiativ känns mest som ett inlägg för att få en taktisk reträtt att verka som en offensiv.

Länkar: SvD Brännpunkt, dn.se, Rapport, di.se, SvD

Andra som skrivit: Victor Bernhardtz, Parkstugan, Alliansfritt Sverige, Röda Berget, Martin Moberg, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Röda Berget, Kent Persson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 november, 2011, i Politiska funderingar och märkt . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: