Facken inom industrin avvisar gemensamt lönebudet


Vid en gemensam pressträff meddelade Facken inom industrin att man avvisar det slutbud som de opartiska ordförandena, opo, arbetat fram. Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg säger nej …

… eftersom budet inte har en tillräckligt hög nivå för löneökningarna, men också på grund av att det är helt tomt på innehåll för att öka jämställdheten genom utökad föräldralön eller förbättrade arbetstidsvillkor. Vi ser positivt på att budet innehöll individgarantier, höjda lägstalöner och löneökningar från avtalets första dag, men det räcker inte.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säger för sin del …

Vår förhoppning är att arbetsgivarna tar sitt förnuft till fånga och inser att även industriarbetarna är värda anständiga löneökningar, det kan inte bara vara direktörerna och företagsledningarna som ska ta del av det vi tillsammans skapar.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö säger …

Vi tycker att ramverket är bra och uppskattar såväl utlöpningstid som revisionstillfälle. Vårt nej bygger helt och hållet på att löneökningstalet är för lågt. 2,6% motsvarar inte de förväntningar våra medlemmar har på ett nytt avtal. Högre löneökningar än de nu föreslagna är väl förenliga med rådande inflationsmål och en fortsatt stark konkurrenskraft.

Från arbetsgivarhåll har reaktionerna på det fackliga svaret varit väntat balanserade. Peter Isling menar i en twitterkommentar att …

Fackens nej till lönebud riskerar jobben och ekonomin.

Det som är särskilt glädjande är den fackliga sammanhållningen denna gång. Det borde innebära att arbetsgivarna får svårare att få igenom sina långtgående krav och världsbild. Nu blir det till att vänta på hur parterna kommer att agera och vilka eventuella konfliktåtgärder som kan komma. Jag misstänker att det kommer att ske en hel del möten under kvällen och tidiga morgonen. Nu gäller det att mobilisera styrkorna!

Länkar: LO-tidningen, TCO-tidningen, LO-tidningen, di.se, Rapport, Ekot, Ekot, di.se, Rapport, dn.se, di.se, Ekot, di.se, di.se, LO-tidningen, Ingenjören, TCO-tidningen, dn.se

Andra som skrivit: Röda Berget, Martin Moberg, Niklas Hjert, Röda Berget

Industribloggare: Dan Oskarsson, Eli Abadji, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 november, 2011, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Facken inom industrin avvisar gemensamt lönebudet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: