Långt dygns färd mot avtalsteckning


De opartiska ordförandena har lämnat över ett slutbud till parterna som förhandlar inom Industriavtalets ram. Svar ska lämnas till opo senast i morgon kväll kl. 18.00. Avvisas förslaget till avtal inträder parterna i ett avtalslöst tillstånd vilket innebär att parterna kan varsla om konflikt. Industriavtalet har dock ett antal mekanismer inbyggda för att främja att avtal kan tecknas utan att konfliktåtgärder behöver vidtas. Som jag skrev igår borde det faktum att LO och Svenskt Näringsliv nått en preliminär överenskommelse om avtalsförsäkringarna göra det lättare för opo. Men den stora frågan är ändå nivån på löneökningarna.

De fackliga organisationerna kräver betydligt mer än vad arbetsgivarna säger sig vara beredda att gå med. Arbetsgivarna kräver låga garanterade löneökningar samt att de ska vara möjliga att lokalt kunna bli lägre om man är överens. Jag har ingen aning om hur opo föreslår en lösning på denna till synes oförenliga ståndpunkt.

I morgon vet vi hur det gick. Det finns dock ingen anledning för de fackliga parterna att sälja sig för billigt!

Länkar: LO-tidningen, LO-tidningen, Lag & Avtal, TCO-tidningen, Lag & Avtal, LO-tidningen, Ekot, di.se, dn.se, di.se, LO-tidningen, Rapport

Andra som skrivit: Jon Tillegård, Niklas Hjert, Daniel Lind, Camilla Wedin, Håkan Svärdman

Industribloggare: Juhani Kulo, Leine Johansson, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 november, 2011, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: