En stötesten är borta från opo:s himmel


Landsorganisationens, LO, styrelse antog idag en preliminär överenskommelse om avtalsförsäkringarna med Svenskt Näringsliv, SN. SN, å sin sida, väljer att avvakta förhandlingarna inom industrin innan de tar slutlig ställning till överenskommelsen. Det handlar förstås om sätta press på de fackliga organisationer inom LO som förhandlar med industrins organisationer. Å andra sidan har LO öppnat upp för att diskutera turordningsreglerna med SN för att förhoppningsvis förbättra omställningsförsäkringen. Det borde ju kunna vara ett lockbete som gör detta arbetsgivarspel något ihåligt.

Att det nu finns en lösning för försäkringspaketet (där LO-förbunden hållit ihop) borde göra verkligheten något lättare att bära för de opartiska ordföranden, opo, som arbetar med att presentera ett slutbud under tisdag (i stället för måndag). De har dock en formidabel formel att lösa. De fackliga organisationerna vill ha högre löner och en kort avtalsperiod, arbetsgivarna vill ha låga dispositiva löneökningar och en längre avtalsperiod. Frågan är vad som i slutändan blir viktigast för arbetsgivarna. Arbetsgivare brukar gilla att veta vilka kostnadsökningar man står inför, därför är en längre avtalsperiod attraktiv för dem. Här kanske det kan ske ett byte mellan parterna. Arbetsgivarna vet också att om industrins avtal ska sätta märket kan det inte bli för billigt.

Hittar inte opo en lösning som alla parter kan acceptera innan torsdag inträder avtalslöst tillstånd. Det innebär att man kan varsla om stridsåtgärder. Det är knappast en hemlighet att de fackliga organisationerna överväger vad man kan göra.

Länkar: LO-tidningen, LO-tidningen, Lag & Avtal, LO-tidningen, LO-tidningen, TCO-tidningen, dn.se, di.se, di.se, di.se, Rapport, E24, Ekot

Andra som skrivit: Peter Andersson, Löntagarbloggen

Industribloggare: Patrik Renfors, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 november, 2011, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En stötesten är borta från opo:s himmel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: