För höga/För låga löneökningar!


De opartiska ordförandenas, opo, första avtalsutkast till parterna avvisades av både de fackliga som av arbetsgivarnas parter på samma grund – nivån på löneökningarna. Teknikföretagen, genom sin förhandlingschef Anders Weihe, menar att den föreslagna nivån är för hög och säger

Vi tycker avtalet vi redan har ligger på en klok nivå. Det skulle betyda 3,2 procent på 22 månader. Vi vill också ha en dispositiv pott, eftersom de enskilda företagens konjunktur inte är lika. Med en dispositiv pott kan de lokala parterna på egen hand bestämma om hela potten eller en del av potten ska tas ut.

Med tanke på att de fackliga organisationerna har krävt 3,7 % och ett-årsavtal var det väl inte att undra att IF Metalls förbundsordförande inte direkt slog glädjevolter pga budet från opo.

Det är fullständigt omöjligt att acceptera ett lönebud som i det närmaste bara ger hälften av vårt lönekrav. Det gick snabbt för delegationerna att avvisa budet som närmast är provocerande.

Det finns inte mycket i dessa två uttalanden som förebådar öppningar och kompromisser. Det verkar som om opo får uppbåda all finess och alla kreativa förhandlingslösningar de kan komma på för att ro detta i land utan konflikter.

Industribloggare: Camilla Wedin, Fredrik Ylander, Kaj Raving, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 november, 2011, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: