Så dränerar man staten på skattepengar


Idag skriver SvD med flera media om hur Apoteksföretag genom ett finansiellt upplägg kan föra ut överskott genererade i Sverige till utländska skatteparadis. Samtidigt visar den svenska verksamheten inga överskott vilket gör att apoteksbolagen kräver svenska staten på att höja subventionen ytterligare för att göra verksamheten mer lönsam. Det är tydligt att liknande upplägg används av andra typer av företag som levererar tjänster åt det allmänna (skolföretag, Carema m.fl.)

Det är tydligt att det huvudsakliga syftet med att låta privata företag bedriva verksamhet för stat, kommuner och landsting handlar om att berika ett antal ”riskkapitalister” med de medel som skattebetalare och andra levererar in. Det känns som om man inte borde vara förvånad över att detta förekommer. Marknadsekonomins fördel är ju att kunna vara uppfinningsrik i sina metoder att tjäna pengar. Samhällets ansvar måste vara att sätta gränser för vad de kan hitta på.

Det är stötande att se hur mina avstådda pengar kan sippra över till en liten klass väldigt rika som – dessutom – kan minimera sin personliga skatt! Finansministern säger säg vara minst lika upprörd …

Staten lägger 20 miljarder på läkemedelsubventioner och till det kommer stora belopp i landstingen. Det är djupt stötande att bolag därefter skickar intäkterna till skatteparadis eller helt undkommer beskattning.

Det ska bli intressant att se hur och om den borgerliga regeringen kommer vidta några som helst allvarliga försök att reglera denna verksamhet. Det räcker minsann inte med att enbart hytta med näven och säga ”ajabaja!”

Länkar: dn.se, di.se, Rapport, SvD, SvD, E24, Ekot, Rapport, di.se

Andra som skrivit: Röda Berget, Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Löntagarbloggen

Industribloggare: Patrik Renfors, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 november, 2011, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. Kerstin Martinson

    Det är dags att samla ihop alla gamla högafflar som står och rostar i fallfärdiga lador runt om i landet och dra till Rosenbad och ställa folket där till svars. Riksdagen står sig ju slätt.

  2. Det som är intressant är hur lång tid det tar för de privatiserade Apoteken kommer på att man kan tjäna pengar på att sälja sockerpiller eller placebo som det så fint heter. Hur lång tid det tar för Apoteken att hyra in personal från Manpower med 30% lägre lön och med arbetserfarenhet som biträde inom äldrevården som kvalifikation för arbetet.

  1. Ping: Driftsform spelar roll, och regelverk kan ändras | Lena Sommestad

  2. Ping: Anders Borgs ekonomiska laissez-faire – ren vidskepelse | Nemokrati

  3. Ping: skvitts

%d bloggare gillar detta: