Det finns ingen kontroll 2.0


Tobias Billström kommenterar idag de uppgifter som Ekot presenterade igår. Ministern vill genom en satsning på att kontrollera inlämnade uppgifter identifiera olämpliga ansökningar.

Man måste nog hålla isär de här två sakerna. Det handlar om efterkontroll och det handlar om förkontroll. Vi tycker att det är viktigt att man också lägger krut på förkontrollen, därför att där kan man ju redan från början utesluta företag som till exempel då kommer med ofullständiga uppgifter och också när de inte kan betala löner när man slår i Skatteverkets dataregister osv. Allt det här gör det viktigt att man försöker arbeta systematiskt.

Samuel Engblom, jurist hos TCO, framhåller att man måste fokusera på efterkontroller för att se om den verkliga lönen stämmer överens med den utlovade. Hotell- och restaurangfacket vill, som Therese Guovelin, andre vice ordförande, säger:

Anställningsavtalet som arbetsgivaren lämnar in till Migrationsverket måste vara bindande.

Therese berättar för LO-tidningen om fall som man upptäckt inom sin bransch. Hon menar vidare att det är fler som lockas till städbranschen och till hotell- och restaurangbranschen. Samtidigt som antalet IT-specialister minskar som flyttar till jobb i Sverige. Det är med andra ord färre som tar jobb i bristyrken och fler som börjar i yrken med hög arbetslöshet.

Thord Pettersson, LO, levererar en ordentlig salva emot Billströms ställningstagande.

Jag utgår fortfarande ifrån att regeringen kommer att vidta de åtgärder som krävs för att komma tillrätta med det missbruk som sker idag. Men det blir väl till att avvakta OECD:s kommande rapport för regeringens officiella svar.

Länkar: Ekot, LO-tidningen, Lag & Avtal, dagens arena

Andra som skrivit: Samuel Engblom, Thord Pettersson, Löntagarbloggen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 november, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det finns ingen kontroll 2.0.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: