Ingen vill sitta med Svarte Petter


Roger Mörtvik och Göran Zettergren, bägge företrädande TCO, är idag publicerade med ett bra inlägg på DN Debatt. De kritiserar dagens ordning där vare sig regering eller Riksbank har ett uttalat ansvar för att främja jobbutveckling. I ett läge där Sverige är på väg in i ett läge med mörka moln över arbetsmarknaden väljer regeringen att strama åt ekonomin medan Riksbanken för en penningpolitik i syfte att minimera inflation.

I ett läge där politiken borde försöka undvika en förvärrad kris ser vi i stället ett Svarte Petter-spel mellan regering och riksbank där jobben är insatsen. Det visar sig tydligt när man läser Finansdepartementets konjunkturbedömning och Riksbankens bedömning av styrräntan nästa år parallellt. Anders Borgs bedömning utgår från att Riksbanken sänker styrräntan nästa år. Riksbanken däremot bedömer att reporäntan tvärtom behöver höjas nästa år för att hålla inflationstrycket i schack.

De menar att Sverige borde göra som USA genom att riksdag och regering slår fast att Riksbanken både ska värna prisstabilitet och sysselsättning. De säger avslutningsvis att …

Regeringens strama budget i kombination med en riksbank utan sysselsättningspolitisk agenda riskerar nu att elda på den strukturella arbetslösheten och öka utanförskapet.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 oktober, 2011, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ingen vill sitta med Svarte Petter.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: