Reflektion en vecka senare


För en vecka sedan skrev jag ett inlägg kring den då exploderade affären kring Håkan Juholts bostad i Stockholm. Det var ett inlägg fullt av besvikelse och en rejäl dos uppgivenhet. Veckan har blivit ungefär som jag trodde. Mediadrevet har vänt på nästan alla stenar de kommit över. Det socialdemokratiska alternativet till den borgerliga regeringens politik har hamnat i skuggan.

Jag har sedan inte uttalat mig i frågan förrän nu. Jag har sett partivänner uttala sig ur olika synvinklar, andra har knappt nämnt denna fråga, andra partivänner har slagit hårt mot de arma syndare som vågat uttala sig kritiskt om det som skett.

Vad jag sett är ett parti som fortfarande känns vilset och med dåligt självförtroende. Det kändes bra när partiet samlade sig och på partikongressen enhälligt kunde välja ny partiledning. Affären har onekligen skadat partiet. Hade det varit ett valår hade det inte slutat med något annat än ett katastrofval.

Människor är besvikna på Socialdemokraterna och den person som löpa gatlopp den senaste veckan. Den besvikelsen rymmer dock något gott om vi förmår förvalta lärdomarna rätt.

Människor tror fortfarande på de värderingar som partiet stått som symbol för. Människor tror på människors lika värde, att vissa inte ska sko sig på andras bekostnad, på att världen går att förändra till det bättre. Det är ju därför som socialdemokraterna som parti straffas hårdare av väljare och sympatisörer när sådant här uppdagas.

Socialdemokraterna är och vill vara ett folkrörelseparti (om än ett minskande sådant). Vi vill vara ett parti där alla människor ska kunna vara med. Partiets företrädare och medlemmar är människor av kött och blod, med alla sorters mänskliga fel och brister, styrkor och kunskaper. Med den insikten och i det mediaklimat vi lever i idag måste det finnas en beredskap för detta. Det behövs en löpande diskussion kring våra värderingar och hur vi lever upp till dem. Jag hör ibland från människor att politiker (kanske framför allt socialdemokrater) ska vara ”bättre” moraliska föredömen. Jag tror inte på sådant – människor kommer att göra misstag ibland, måste till och med kunna tillåtas göra det. Man ska kunna förlåtas sina misstag (och kanske tvingas göra en golgatavandring med sänkt huvud) och få fortsatt förtroende.

Jag har ingen aning om huruvida Håkan har tillskansat sig för mycket pengar medvetet, om det skett omedvetet eller om reglerna faktiskt är så otydliga att man inte kunna tolka vad som gällt. Det har ju trots allt framkommit att fler ledamöter av Riksdagen har beslutat att ”rätta till” gjorda misstag. Det borde ha förts en kritisk diskussion kring ledamöternas förmåner med syfte att minimera att man tar emot oskäligt stora förmåner. I dagens Sverige har det blivit politik att minimera fusk och överutnyttjande av de sociala försäkringssystemen. Då borde (om inte andra) Socialdemokraterna föra en liknande debatt kring de egna förmånerna.

Svenskarna har förväntat sig att socialdemokratiska politiker ska leva som de lär och predikar. Det är en rimlig ståndpunkt. Då måste vi också vara beredda att granskas utefter de utgångspunkterna. Det kommer att innebära att våra företrädare ibland kommer att straffas, ibland tvingas lämna sina uppdrag, när de funnits göra fel – medvetet eller omedvetet. Jag är gärna med i ett sådant parti. Jag är även beredd att förlåta att människor begär misstag. Jag vet att jag själv gör det ibland.

Låt oss därför ha en öppen och rejäl debatt inom partiet och mellan sympatisörer och partiföreträdare om våra värderingar och om hur vi ska leva upp till människors förväntningar på oss. Det gagnar oss föga att låtsas som om det regnar eller hugga varann i ryggen. Klarar vi inte detta kommer vi aldrig att kunna bli ett regeringsfähigt parti eller ens vara ett alternativ i människors medvetande.

Länkar: Second-opinion, Resumé, dn.se, Resumé, dn.se, SvD, di.se, Second-opinion, Rapport, di.se, Ekot, SvD, Rapport, Ekot, dn.se, dn.se, E24, di.se, di.se, Aftonbladet Kultur, E-K, vlt

Andra som skrivit: Röda Berget, Johan Westerholm, Johanna Graf, Rosemari Södergren, Ulf Bjereld

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 oktober, 2011, i Blandade funderingar, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Sossarnas enda hopp att kunna vinna valet var att alla verkligen är lika inför lagen och att även en Statsministerkandidat kan åtalas för bedrägeri, men uppenbarligen så är inte alla lika inför lagen i Sverige! Det är glasklart att även Juholt bör fatta att hans sambo har ansvaret att betala hyra för den bostad som jag utgår är skriven på henne, för om bostaden är skriven även på Juholt så bor han ju redan i Stockholmsregionen och har därmed ingen rätt till bostadsersättning avsedd för de Riksdagsledamöter som saknar övernattningslägenhet nära Riksdagen!
  Juholts vägran att delta i debatterna inför valet eftersom de innebär att regeringspartierna står på ena sida medan alla oppositionspartier står på andra sidan, borde vara skäl nog för sossarna att avskeda sin partiledare eftersom han ju så uppenbart vägrar sköta sitt uppdrag o föra fram socialdemokraternas politik. Att Juholt ens, om än bara kortvarigt, kunde ge sitt stöd till förslaget om tillfälliga medborgarskap borde även det vara skäl nog för avsked, om inte annat för att det visar på uruselt ledarskap!

 2. Ja,det var ett väntat besked och jag har hela tiden från första dagen hävdat,att om det skulle ev.bli någon förundersökning kommer den att läggas ned lika fort.Och självklart är jag även glad över att Håkan stannar kvar som partiledare vilket naturligtvis glädjer mig mest!

  Tji fick han fd.kommunpolitikern (Kd) i Uddevalla,grundaren för Uddevallapartiet Göteborg som polisanmält Håkan Juholt för bedrägeri.UD-paritet vilka är i Allians med (Sd).

  Inget kunde vara mer fel då han själv är ett utmärkt exempel på en hycklande, bidragsjagande politiker.http://ursvartsynvinkel.blogspot.com/2006/05/stinkande-politiker-i-uddevalla.html

  När man sen läser längre ned bland kommentarerna på samma sida blir det Inte alls svår att förstå varför just han polisanmält Håkan Juholt för bedrägeri.En stark vänsterhatare politiker som själv kommenterat på bloggen ang.EU-toppmötet i Göteborg 2001 där polisen nästan sköt en demonstrant till döds.Skriver Hans Jonasson:
  ”En stor tröst i sammanhanget är ju när man ser bilder på blödande vänsterligister. Ett rejält batongslag i huvudet är ju det enda språk vänster pack som ni förstår.Förövrigt har ni ju nu visat vad extremvänster går för. Nu kommer samhället börja ta i med hårdhandskar mot er på samma sätt som era själsfränder nazisterna. Så tack för hjälpen i kampen mot er. Jag ser fram emot nya friska bilder på blödande vänsterpack nästa gång ni ger er ut på gatorna.”

  Lars

 1. Ping: Juholtaffären avslutad…eller? | Joakim Hörsing

%d bloggare gillar detta: