Klåfingriga partier


Jag tycker att det är olämpligt att politiker driver frågor som är arbetsmarknadens parters ansvar. Det kan ställa till problem om det är så att politiker är inne i de här frågorna, i synnerhet vid en tidpunkt då vi just har inlett en avtalsrörelse där frågor om minimilöner och lägstalöner är sådant som står långt upp på listan både för de fackliga organisationerna och för arbetsgivarorganisationerna.

Det är lätt att hålla med Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth när han säger detta. Vi har i Sverige en ordning där parterna på arbetsmarknaden sköter lönebildningen. Det är ett system som fungerat länge. Det bygger på att parterna står i ett förhållandevis jämstarkt förhållande till varandra. Klåfingriga politiker rubbar den balansen. Det är därför ingen slump att arbetsgivarnas organisationer snabbt och lyhört anammat den politiska sfärens syn på ungdomslöner och villkor i arbetslivet. Det riskerar leda till …

… en generell lönedumpning på arbetsmarknaden och som allvarligt skadar fackets förhandlingsposition.

Industribloggare: Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 oktober, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Klåfingriga partier.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: