A-kassan – statens mjölkkossa


Andelen av de arbetslösa som erhåller ersättning från den a-kassa de är medlem i minskar. DN rapporterar att denna utveckling sker från två håll. Antalet utstämplade som hamnar i jobb- och utvecklingsgarantin blir fler. Det har också blivit svårare att kvalificera sig till ersättning som ny på arbetsmarknaden. Detta, i kombination med att antalet arbetslösa sjunker har inneburit att arbetslöshetsförsäkringen går med 28 miljarder kronor i överskott. Staten mjölkar a-kassorna på deras inbetalda medlemsavgifter. De förändringar som den första borgerliga regeringen genomförde gjordes uttryckligen för att finansiera det första jobbskatteavdraget. Därmed gjordes avgiften till a-kassorna om till en ny skatt under förklädnad.

Melker Ödebrink, kanslichef på A-kassornas samorganisation, menar att:

Det är ett allvarligt bekymmer att färre får del av arbetslöshetsförsäkringen. Till slut påverkar det a-kassornas legitimitet.

Det är knappast någon slump att antalet medlemmar i a-kassorna minskade så snabbt som det gjorde. Framför allt är det de a-kassor med den största risken för arbetslöshet som tappat medlemmar på grund av de höga avgifter de tvingades ta ut.

Det är en medveten strategi från regeringen. De vill främja utvecklingen av en större låglönemarknad för att på det sättet skapa fler arbetstillfällen. En, för dem, skön önskan är att begränsa det fackliga inflytandet.

Andra som skrivit: Martin Moberg, Maria Linde

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 oktober, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt . Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Varför skriver ingen en blogg om FP-s nya grej att ta bort LAS.
  Jag tycker det är belämmande med så många inlägg i sossebloggen men jag hittar inte ett enda om LAS.
  Tar man bort LAS då får vi Kinesiska låglöner och folket är verkar inte alls hajat vart det leder.

 2. Lita inte på staten skriver Josef Boberg.
  Staten är ju vi allihop, Med sådan propaganda som den josef skriver så är målet att nyttja människan för egen bekostnad.
  En stark stat där folket tillsammans skapar egna gemensamma saker är
  nåt oierhört starkt.
  En svag stat ger upphov till just sådana som Josef som vill folk ska vara slavar åt honom för att han personligen ska få allt det goda.
  Dessa är ofta de som skriker mest när de misslyckas eller blir sjuka och svaga.
  Det viktiga är att vis tillsätter rätt politiker inte sådana som manipulerar kör med falsk retorik och har helt andra syften än att skapa gemnskap.
  Det är precis en sådan regim vi nu har.
  Det bästa vi kan göra är avsätta den pch skapa nåt gott som är gemensamt.

 3. ”TCO:s utredare Mats Essemyr har gjort beräkningar som visar att a-kassorna i fjol gick med 24 miljarder i överskott. Det är pengar som går till staten i stället för till de arbetslösa.”

  Hur många vet om detta? Det är ren stöld och bedrägeri gentemot de arbetslösa!

  SKANDAL!

 1. Ping: Digital Taylorism utarmar jobben | LO Bloggen

 2. Ping: Aftonbladet och Svenska Dagbladet har samma ägare – och Sverige saknar opposition | Nemokrati

 3. Ping: Kvällens Agenda – Pan-Europeisk Bankakut i kärleksfull mobbningsenighet mot sjuka och arbetslösa | Nemokrati

%d bloggare gillar detta: