Fara å färde


Idag presenterades socialdemokraternas budgetmotion. Av det antal artiklar jag sett i ärendet verkar partiet ha dragit till sig minst lika stort intresse som den borgerliga regeringens presentation av höstbudgeten. Det var ju inte särskilt många nyheter som presenterades eftersom mycket redan ”föranmälts” på olika sätt. Det mest intressanta idag var Håkan Juholts och Tommy Waidelichs gemensamma debattartikel i DN. Här talar man sig varm för en bättre samverkan mellan näringsliv och politik. Det är onekligen ett område där den borgerliga regeringen merendels ägnat sig åt att producera vackert tal framför att leverera verkstad. Herrarna säger i artikeln:

I dialog med näringslivet, akademin och de fackliga organisationerna vill vi utveckla en samverkansmodell som tar sin utgångspunkt i centrala framtidsutmaningar för vårt samhälle – både inhemska och globala.

Vi ser ett antal områden som förefaller naturliga att kraftsamla kring. Det gäller miljö- och energiområdet, framtidens transportlösningar, den demografiska utmaningen, hälso- och livsvetenskaperna och Sveriges attraktionskraft som besöksland.

Men det är även tydligt att statsministern och finansministern är störda av det socialdemokratiska alternativet till deras eget tämligen fantasilösa förslag till statsbudget. Med överord som att ”… ungdomarna får betala …” sågar de socialdemokraternas budgetförslag. Herrar Reinfeldts och Borgs argumentation lär knappast imponera på någon denna gång. De vevar vilt omkring sig och hoppas på att slumpen ska hjälpa dem till en knock-out. Det märks inte särskilt mycket av statsministerns förment statsmannamässiga karaktär.

Samtidigt känns det något tillfredsställande att se denna borgerliga oro. I det korta perspektivet kommer ju regeringen att få majoritet för sin budgetproposition. I det långa perspektivet ser vi nu ett trovärdigt alternativ till den borgerliga politiken formuleras.

Det är fara å färde för fortsatt borgerligt regeringsinnehav!

Länkar: DN Debatt, SvD, d.a., LO-tidningen, Rapport, di.se, Ekot, di.se, SvD, E-K, E24, Rapport, di.se, dn.se, di.se, Ekot, Ekot, dn.se, di.se, SvD, di.se, di.se, Rapport, SvD, Ekot, Ekot

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Ulf Bjereld, Röda Berget, Martin Moberg, Natalie Sial, Lena Sommestad, Jörgen Danielsson, Röda Berget, Martin Moberg, (S)ebastians tankar, Martin Moberg, Röda Berget, Peter Andersson, Kent Persson, Tokmoderaten, Camilla Wedin, LO-bloggen, Maria Linde

Industribloggare: Patrik Renfors, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 oktober, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Fara å färde.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: