Om fördelen med höga tak i debatten


Media rapporterar om det socialdemokratiska budgetarbetet i termer av att s-ledningen ”tvingas backa” och ”tvingas till reträtt”. Det är ju alla negativt laddade värdeomdömen om den interna socialdemokratiska processen för att presentera sitt alternativ höstbudget. Det är tydligt att det råder högt i tak i diskussionerna och att man inte håller tillbaka med sina ståndpunkter. Det är väl sådant som i längden utvecklar ett parti och förmår det att hålla sig i takt med det omgivande samhällets värderingar. Om en öppen debatt däremot skulle motarbetas skulle det innebära det motsatta.

Det som trots allt är det intressanta är ju hur rubriksättarna valt att rubriksätta sina artiklar. Jag antar att den borgerliga regeringens interna diskussioner innebar en hel del diskussioner och raka besked. Jag utgår ifrån att samtliga regeringspartier i mer eller mindre grad fått kompromissa med vad de ville få med i höstbudgeten. Dessa reträtter beskrevs dock med något mindre kategoriska begrepp än de som jag exemplifierat med ovan. Det får vara hur det vill med det.

Jag hoppas se förslag om en annan arbetslöshetsförsäkring än den vi har idag, förslag till reformer av sjukförsäkringen e.t.c. Det innebär inte att det säkert finns behov av att diskutera hur en bättre arbetslöshetsförsäkring ska se ut för att klara den förändrade arbetsmarknad som växer fram. Det är inte säkert att det är bättre att införa en ”blåkopia” av den tidigare försäkringen.

Länkar: TV4, Rapport, di.se, di.se, dn.se, SvD, Rapport, TV4

Andra som skrivit: Röda Berget, Mikael Damberg, Tokmoderaten, Peter Andersson

Industribloggare: Kaj har skrivit en motion, Leine har recenserat en bok, Kaj resonerar kring sänkt restaurangmoms

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 oktober, 2011, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: