Så har den allvarsamma ”leken” börjat


Idag bytte parterna inom industrin avtalskrav med varandra. Detta innebär den ceremoniella inledningen av kollektivavtalsförhandlingarna. Nu startar kampen mellan parterna på allvar om att vinna medlemmars och opinioners flyktiga förtroende. Man kan förutse att förhandlingarna kommer att bli besvärliga denna gång. Det gäller därför att ge de fackliga medlemmarna löpande information under förhandlingarnas gång. Om än Industriavtalets syfte är att kunna teckna avtal under ordnade former innebär det inte att det inte kan bli konflikt för att hävda särskilt betydelsefulla avtalskrav.

Facken inom industrin har, utöver lönekrav om 3,7 %, följande gemensamma avtalskrav gentemot Teknikföretagen:

  • – Alla anställda ska utöver direkt verksamhetsinriktad utbildning ha rätt till viss utbildning/kompetensutveckling. Avsättning, som tas av löneutrymmet ovan, ska göras med 0,x procent. Utrymmet kommer att preciseras senare.
  • – Parterna inom industrin ska verka för att omställningsavtalet även omfattar personer som sagts upp på grund av ohälsa och visstidsanställda.
  • – Förbättringar av arbetsmiljö och rehabilitering.
  • – Rätten till föräldralön ska ökas med en månad.
  • – När beräkning av anställningstid krävs för viss förmån, exempelvis föräldralön, ska dessa räknas från sammanlagd anställningstid och oberoende av anställningsform.

Arbetsgivarna anser, förstås, de fackliga organisationernas krav som orimliga, orealistiska etc. De får anse vad de vill – men nu har lönekampen startat. Vi står inför en lång och intressant avtalshöst!

Länkar: d.a., LO-tidningen, LO-tidningen, LO-tidningen, d.a., d.a., d.a., LO-tidningen, LO-tidningen, TCO-tidningen, Ekot

Andra som skrivit: Niklas Hjert, Jon Tillegård, Löntagarbloggen, Camilla Wedin

Industribloggare:

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 september, 2011, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Så har den allvarsamma ”leken” börjat.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: