Hwad vilja Socialdemokraterna med a-kassan?


Socialdemokraterna arbetar med sitt förslag till budgetmotion. Av vad jag läst i media innebär den en ”storstadssatsning” innebärande att man prioriterar satsningar på järnväg och annan spårbunden trafik. Man har tidigare meddelat att man ämnar använda 30 miljarder (vilket KI anser vara det tillgängliga reformutrymmet). Tydligen finns det motsättningar inom partiledningen kring förslagen.

Enligt Rapport vill Håkan Juholt avstå från krav på höjda ersättningar i arbetslöshetsförsäkringen. Däremot är han beredd på att föreslå sänkta avgifter (om än ej i den omfattning som partiet tidigare stått för). Jag känner inte anledningen till den högsta partiledningens ställningstagande i denna fråga. Det kan handla om ett taktiskt övervägande om att man inte klarar att klara hela förändringarna i det tillgängliga budgetutrymmet. Men det kan förstås handla om att man vill omvärdera tidigare politik och åsikter.

Ska Socialdemokraterna kunna vinna kommande val krävs fortfarande att en majoritet av LO-gruppernas arbetarröster går till partiet. Här finns starka förväntningar på en reformerad och bättre a-kassa som inte straffar de som arbetar i branscher med en högre risk för arbetslöshet. A-kassans styrka har varit att den var solidariskt finansierad och att den sett till de arbetslösas försörjningsförmåga under tiden mellan arbeten. Man kan acceptera att förändringar måste ske i etapper för att klara finansieringen av många angelägna satsningar. Däremot vore en total omvärdering av systemet svår att svälja.

Dagens arbetslöshetsförsäkring är utformad för att skapa förutsättningar för en större låglönemarknad. Den innebär en pessimistisk syn på möjligheten av att verka för tillväxt av annat än enkla och hårt styrda arbeten. Det vore sorgligt om (S) skulle fastna i denna syn i jakten på storstädernas övre medelklass.

Det behövs klarspråk hur partiet vill förändra dagens arbetslöshetsförsäkring.

Länkar: Rapport, dn.se

Andra som skrivit: Lena Sommestad, Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Andersson, Tokmoderaten

Industribloggare: Eli hyllar veckans lyssnare, Camilla skriver om Cirkus CUF, Leine undrar vem som föder journalister

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 september, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Hwad vilja Socialdemokraterna med a-kassan?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: