Folkpartiet vill sänka ungdomars löner


Så då har Folkpartiet (FP) ställt sig i Centerns, Svenskt Näringslivs, Almegas med flera fålla. De är numera förespråkare av att ungdomar ska ha löner som är ”tydligt lägre än genomsnittslönerna”. Man menar att detta kommer att öka lönespridningen och göra ungdomar mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Samtidigt säger Hr. före detta officeren Björklund att marknadens parter ska fortsätta att ansvara för lönebildningen. Det vore därför intressant att få veta hur FP tänker sig att uppnå målet. Ska man lagstifta på ett sådant sätt att parternas fria förhandlingsrätt urholkas, eller hur tänker de?

Jag kan något dela Tomas Tobé ställning i frågan. Han säger till SvD:

Det finns inget som säger att bara för att ungdomar får lägre lön generellt, så råder det bot på ungdomsarbetslösheten. Men vi måste erbjuda en väg in på arbetsmarknaden för de ungdomar som inte är konkurrenskraftiga.

Ella Niia, Hotell- och Restaurangfackets ordförande, skräder inte orden när hon kommenterar FP:s utspel:

En 18-åring som arbetar heltid inom restaurangbranschen tjänar ofta inte en krona över avtalets lägstalön, 14 034 kronor. Vad menar Folkpartiet? Att de lönerna ska bli ännu längre? De borgerliga politikernas syn på ungdomar och deras villkor skrämmer mig.

Det som är intressant och noterbart är att både Centern som Folkpartiet anser att ungdomars ingångslöner är alldeles för höga. Men jag har aldrig hört någon företrädare för dessa partier säga vad man anser vara en rimlig lön för en ung människa som ska börja sitt arbetsliv. Björklund pratar om ”tydligt lägre …”. Vad innebär det! En månadslön om 10.000 kr, 15.000 kr, 20.000 kr? Vad är en rimlig lön för en ung vuxen?

Testa här vad din lön räcker till!

Länkar: SvD, LO-tidningen, LO-tidningen, d.a., SvD, dn.se, Ekot, SvD, di.se, Rapport, Radio Sörmland

Andra som skrivit: LO-bloggen, LO-bloggen, Löntagarbloggen, Röda Berget, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Leine Johansson, Camilla Wedin 

Industribloggare: Carola Andersson, Patrik Renfors

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 september, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Folkpartiet vill sänka ungdomars löner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: