Den borgerliga regeringen kommer undan


I år landar den öppna arbetslösheten på 7,5 procent enligt regeringens egen prognos. Massarbetslöshet, kallade Anders Borg denna nivå i valet 2006. Nu pratar han proppmätt och självgott om tid för ansvar. Jobben då? Ja, titta själva på innehållet i politiken. I ett läge där framtiden för svensk ekonomi är mer osäker än på länge blåser finansministern en tredjedel av reformutrymmet på sänkt krogmoms, som ingen, inte ens Reinfeldt, tror kommer att ge fler jobb.

Som ytterligare rökridå finns i budgeten en kosmetisk satsning på arbetsmarknadspolitik (det var den DN Debatt rubriksatte till ”De ekonomiskt utsatta får mest i årets budget”). Tre miljarder satsas, pengar som i huvudsak ska användas till att öka volymerna och insatserna i de kafkaartade program som kallas jobbgarantier. Där räknas vanligt jobbsökande som ”aktiva arbetsmarknadsinsatser” och ungdomar och långtidsarbetslösa låses in i passivitet.

Karin Pettersson skräder inte orden i dagens ledarartikel i Aftonbladet. Hon ger underbetyg åt oppositionen, åt svenska politiska journalister, ledarsidor som Aftonbladets egen och alla de som granskar makten.

Det är onekligen uppseendeväckande att regeringen kommer undan med påståendet att sänkt restaurangmoms är den största enskilda jobbskapande åtgärden i höstbudgeten. Det enda den ”reformen” åstadkommer är möjligen att den ökar vinstmarginalerna för de berörda företagen.

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige

Industribloggare: Esbjörn konstaterar att regeringen trotsar riksdagen, Kaj säger att inhyrda inte vill kallas slavar, Kajs recension av Motståndets väg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 september, 2011, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: