Teknikföretagens avtalsönskelista


I total medieförmörkelse presenterade idag Teknikföretagen sina krav inför den kommande avtalsrörelsen. Det är i flera fall gamla kändisar som de presenterar. Man vill bland annat att lokala parter helt ska kunna bortse från centrala bestämmelser i det lokala avtalet, inga lönegarantier på individnivå. Man vill heller inte ha någon löneöversyn! Tydligen är det inte så viktigt att kunna värdera de anställda när de utvecklas i sin befattning och/eller tar mer ansvar.

Arbetsgivarna vill dessutom förlänga företagens möjlighet att visstidsanställa till 24 månader utan förhandling. Det där känns mest som ett magert förhandlingsben att kunna kasta bort i förhoppning att få någon annan förhandlingsframgång. Särskilt finkänsligt är det dock inte. Arbetsgivarna lär ju inte vara helt främmande för de signaler som kommer från de anställda. Detsamma kan sägas om deras önskemål om ”Förbättrad möjlighet till individöverenskommelser om övertid.”

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén gör väl inte direkt vågen över Teknikföretagens propåer. Han säger bland annat:

Arbetsgivarna vill ha mer makt över arbetstiderna och vilja ta ut mer övertid av den enskilde som redan idag har svårt att säga nej. Det här kommer bara att reta upp våra medlemmar.

Det är tydligt att arbetsgivarna vill ha mer flexibilitet enbart på företagens villkor. Det verkar som motsatsen till ett modernt arbetsliv. Men det är väl bara de som anser sådana ansatser som moderna? De gjorde nog klokt i att presentera sina krav denna dag. Det lär ju bara bli de helt inbitna som kommer att uppmärksamma deras krav. Presentationen av höstbudgeten har ju översvämmat hela mediavärlden i Sverige.

Länkar: d.a., d.a., LO-tidningen, TCO-tidningen

Andra som skrivit: Daniel Gullstrand, Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 september, 2011, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Bakåt är framåt i AB Reinfeldt & Borg och näringslivets värld!

%d bloggare gillar detta: