Rätt till heltid en omöjlig dröm?


Socialdemokraterna Håkan Juholt och Carin Jämtin har i ett debattinlägg i dagens DN Debatt berört en fråga som kommer att aktivera Svenskt Näringsliv och dem närstående organisationer. Håkan och Carin aviserar att (S) i sin kommande budgetmotion kommer att föreslå lagstiftning om en rätt till heltidsarbete. De visar i inlägget att … :

Siffrorna talar sitt tydliga språk: 18 procent av kvinnorna och 13 procent av männen har en visstidsanställning. 66 procent av de sysselsatta kvinnorna i åldrarna 20–64 år arbetar heltid och 34 procent deltid. Motsvarande andelar för män är 89 respektive 11 procent.

Det är alldeles uppenbart att det råder stora skillnader mellan hur svårt (eller enkelt) det är att organisera arbetet i heltider. Det är betydligt vanligare inom offentlig sektor med deltider. Så är det även inom handeln (med den skillnaden att det verkar vara norm med heltider inom den mer manligt dominerade elektronikhandeln). Det är nog ingen som inbillar sig att det är en enkel fråga att lösa. Inom vissa branscher är det klart att arbetstyngden är fördelat ojämnt över dygnet. Därför är det viktigt med en saklig debatt kring denna fråga – vilket knappast detta svar är:

Det är alldeles för enkelt för arbetsgivarna att hävda att det inte är möjligt med att organisera arbetet med fler heltider. Det är förmodligen ganska bekvämt att anställa på en kort garanterad deltid. De anställda blir mindre benägna att vara kritiska och öppenhjärtiga gentemot sina chefer. Arbetsgivaren kan med kort varsel öka arbetstiden som det behagar. Den anställde i beroendeställning har svårt både att säga nej och planera sitt liv. Det är inte ovanligt inom handeln med anställningskontrakt som garanterar väldigt få arbetstimmar men där man i praktiken arbetar nästan heltid. Det är ett ovärdigt utnyttjande av de anställda som har små möjligheter att skaffa sig annan arbetsgivare för att samla på sig timmar.

Eftersom denna fråga handlar om arbetsgivarnas arbetsledningsrätt kommer deras svar automatiskt vara negativt och inte särskilt allvarligt menat. Men de borde vara betydligt mer lyhörda i denna fråga. Arbetsgivare, offentliga såväl som privata, har lagt grunden för att denna fråga kan komma att lösas lagstiftningsvägen.

Branschanpassade avtalslösningar borde vara den bästa lösningen. Lagstiftning har svårt att hantera skillnader och behov inom olika branscher och kan därför bli en opraktisk lösning. Men det finns inget som tyder på att arbetsgivarna är särskilt angelägna att diskutera frågan om heltider. Hot om lagstiftning kanske kan vara den katalysator som kan driva fram lösningar genom kollektivavtal.

Men då krävs det en annan regering!

Länkar: dn.se, dn.se, di.se

Andra som skrivit: Lena Sommestad

Industribloggare: Eli har besökt Scania verkstadsklubb, Patrik vill påverka Oxelösund, Patrik skriver om att MP stödjer regeringens höstbudget, Leine skriver om att frosseri ska öka välfärden, Eli skriver om jämställdhetstänkandet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 september, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Tyvärr är det ju så inom vården ex mycket att göra på morgonen när patienterna ska upp ur sängarna och käka frukost, dötid några timmar till lunch sedan dötid till kvällen när de tblir mycket igen. Blir svårt att fixa detta med heltidstjänster när det kankse går åt 3-4 personer extra på varje avdelning under dessa tider. En lösning är delade turer med det är ju inte bra för de anställda heller

    • Göran Johansson

      Förstår att det inte blir enkelt att kunna erbjuda heltidstjänster. Samtidigt är det nog en förutsättning i framtiden för att kunna få anställda till dessa tjänster i framtiden.

  2. Och delade turer var vanligt inom vården i slutet av 70-talet
    Det är inget vi vill ha tillbaka

%d bloggare gillar detta: