Staten och kapitalet går hand i hand


Så kom då beskedet om den borgerliga regeringens satsning på att minska arbetslösheten för ungdomar. Den enskilt största kostnadsposten i den gäller den halverade restaurangmomsen som kostar 5,4 miljarder kronor. Enligt statens egna beräkningar ska det skapa omkring 3.500 nya arbetstillfällen. De enda som verkar tro på de lycksaliga effekterna av denna reform är branschen själv (som tror att ännu fler arbetstillfällen skapas) och regeringen (om än de numer undviker att säga några siffror).

Konjunkturinstitutet menar dock att det knappast på totalen kommer att skapas några nya jobb. Det som sker är att arbetstillfällen flyttas från andra sektorer inom ekonomin. KI:s generaldirektör Mats Dillén menar att:

Sysselsättningseffekterna totalt sett för hela ekonomin blir små och mindre än vad utredningen visar. I restaurangbranschen kan det säkert bli positiva effekter, men det kommer att ske en förflyttning av jobb från andra branscher.

LO-tidningen har pratat med Linnéa Andersen som går sista året på en restaurangutbildning. Hon hoppas förstås få jobb inom branschen och tror att sänkt moms kan ha positiva effekter för henne. Hon säger till tidningen:

Jag tror att det är bra att sänka den om det ger fler jobb, och om maten blir billigare kanske vi servitriser får mer dricks.

Och här nånstans börjar vi väl närma oss pudelns kärna. Den borgerliga regeringen vill skapa fler låglönejobb på den svenska arbetsmarknaden. Därav förändringen av arbetslöshetsförsäkringen och subventionerade hushållsnära tjänster (RUT) och nu sänkt restaurangmoms. Branschen understödjer detta och driver samtidigt kraven om att hålla nere de lägsta lönerna i de kommande avtalsförhandlingarna.

Så vill man skapa ett låglöneproletariat. Så går staten och kapitalet hand i hand …

Länkar: di.se, Hotellrevyn, LO-tidningen, Rapport, di.se, SvD, dn.se, di.se, LO-tidningen

Andra som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen, LO-bloggen, Unionen Opinion, Alliansfritt Sverige, Sebastian Stenholm

Industribloggare: Leine gillar inte Reinfeldts agenda, Eli berättar om Forsviks bruk, Kaj berättar om hur högerpolitiken genomdrivs

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 september, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Sitter i samma båt ska det vara!

%d bloggare gillar detta: