Om att dölja sanningen


Andreas Cervenka levererar en krönika i dagens SvD betitlad ”Krisens första offer är sanningen”. De europeiska bankernas kapital är, menar många, kraftigt övervärderade. De europeiska bankerna har ställt upp och lånat ut pengar till sina stater. Problemet är ju bara det att samma stater har svårt att betala tillbaka dessa pengar. Andreas skriver att ”Redan i våras konstaterade Nordeas ordförande Björn Wahlroos att det är en offentlig hemlighet att många tyska banker är konkursmässiga.” Vidare skriver han att:

Deutsche Banks vd Josef Ackermann medgav att om alla statsobligationer värderades i linje med verkligheten skulle det leda till att mängder av banker utraderades. Men han avfärdade alla krav på mer kapital. Det vore ju att erkänna bluffen. Som att skriva ut vaccin mot en sjukdom vars existens förnekas.

Staterna implementerar nu en hel rad besparingsprogram som medborgarna tvingas finansiera genom skattehöjningar och/eller försämrade förmåner. Andreas menar att de borde vara anständigt att samma medborgare åtminstone fick veta varför dessa besparingar tvingas på dem.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 september, 2011, in Blandade funderingar, Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att dölja sanningen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: