Om lönenormering


LO:s tidigare avtalssekreterare Hans Karlsson lämnar uppdraget i Medlingsinstitutet i protest mot att han ”…  inte vill ställa upp på att IF Metall och övriga industriparter ska kunna diktera villkoren för hela arbetsmarknaden i de kommande avtalsförhandlingarna. Han säger vidare att:

Ytterst handlar det om att industriparterna konstruerat ett effektivt lås som är avsett att förhindra att lönerna ökar mer för låg- och kvinnodominerade områden än för övriga bättre avlönade områden.

Eftersom han så tydligt tagit ställning i denna fråga är det bra att han gör sitt ställningstagande. Det är tråkigt att han på detta sätt så tydligt valt sida. Man får tycka vad man vill om Industriavtalet som tecknats mellan parterna inom industrin. Det har tillkommit som en kompromiss mellan arbetsgivarnas strävan till så lokalt skrivna avtal som möjligt och de fackliga organisationernas strävan att bibehålla centrala avtal.

Det är klart att Industriavtalet innebär svårigheter för en LO-samordning. Huruvida det enbart är industriförbundens fel att samordningen ser ut att spricka är ju en annan sak. De fackliga erfarenheterna under en period när olika branscher använde industrins slutna avtal som ett golv var heller inte särskilt goda. Det skapade ett lönerally som bidrag till att industrijobb konkurrerades ut. Det skapade också högre inflation som urholkade de högre löner man fick.

Industriavtalet har förstås bidragit till att minska löneökningstakten i reala tal. Dock har det gett reallöneökning eftersom inflationen över tid har varit lägre än löneökningarna. Samtidigt har det blivit svårare att jämna ut löner mellan branscher eftersom utrymmet för löneökningar har minskat. Detta skapar spänningar mellan LO-förbund och i klubbar i stora företag som ser höga vinster fördelas till aktieägare och företagsledning snarare än till de anställda.

IF Metall har varit tydliga med att man vill ha en LO-samordning samtidigt med sin samordning inom ”Facken inom industrin”. Det är självklart ingen enkel ekvation att lösa, men det är den verklighet man har att hantera.

Länkar: d.a., Östran, LO-tidningen, Lag & Avtal, dn.se, Rapport, LO-tidningen

Andra som skrivit: Liv tycker

Industribloggare: Leine Johansson

 

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 september, 2011, in Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om lönenormering.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: