DN – arbetsgivarnas megafon?


På ledarsidan hos DN levereras idag en ordentligt skopa surt etter över LO och de lönekrav som de presenterade igår. Nåväl – ledarartikeln avslutas med följande:

En avtalsrörelse är alltid besvärlig, eftersom olika viljor ska jämkas samman. För att förhandlingarna ska bli meningsfulla krävs att parterna har en likartad bild av konjunkturen och är överens om grundläggande ekonomiska samband.

En nödvändig början är att LO överger voodoo-ekonomismen och uppdaterar sig om senaste nytt från Stockholmsbörsen.

Jag håller med om att det är viktigt att hålla sig uppdaterad om den ekonomiska utvecklingen. Som hjälp till DN:s ledarrredaktion vill jag tipsa om några intressanta artiklar att fördjupa sig i:

  • Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea: ”Totalt så tror vi att utvecklingen av lönerna ligger i linje med Riksbankens prognoser.”
  • SEB:s ekonom Daniel Bergvall gör en liknande bedömning av fackens krav.
    ”Det ligger inte mycket över det som vi har trott att de slutliga lönerna kommer att hamna på.”
  • KI:s forskningschef Juhana Vartiainen: ”Det verkar vara en nivå som inte skulle bidra till en lägre jämviktsarbetslöshet.”

Att representanter för arbetsgivarnas organisationer anser de fackliga kraven som orealistiska eller orimliga tillhör ju mera förhandlingsspelet. Tråkigt att ledarsidan på DN agerar megafon för Svenskt Näringsliv!

Länkar: di.se, SvD, di.se, d.a., Lag & Avtal

Andra som skrivit: Röda Berget, Peter Andersson, LO-bloggen

Industribloggare: Leine skriver om mammons makt över borgare

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 september, 2011, i Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: