Ungdomar gillar fasta jobb


Landsorganisationen, LO, har låtit ett opinionsföretag, Novus, fråga över 3.000 unga vuxna om deras arbetsvillkor och syn på arbetslivet. Det visar sig att en majoritet av dessa hellre har en fast anställning än visstid. 60 % av de unga vill ha ett arbete på heltid. Verkligheten ser dock helt annorlunda ut – 30 % har heltid och fler än hälften har någon form av kort anställning. De har även fått svara på frågan om vad de anser om lägre löner för ungdomar. Över hälften är motståndare till sådant, ungefär en fjärdedel kan acceptera lägre ungdomslöner.

Det är väl knappast några sensationella resultat som LO presenterar i sin rapport. Men det är trots allt bra att ungdomars synpunkter förs fram på detta sätt. Det förekommer ju ibland i debatten att vissa, främst borgerliga, debattörer hävdar att ungdomar i gemen gärna arbetar under lösa villkor. Resultatet visar också skillnaden mellan ungdomars önskningar och den verklighet de lever i.

Borgerliga och näringslivets företrädare hävdar att ungdomar måste acceptera sämre villkor för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Det är tydligt att de har ett svårsmält budskap att sälja in till de unga.

Industribloggare: Leine skriver om KDU, Elis tänkvärda ord, Eli tackar Volvo för att de lyssnar, Kaj resonerar om LO:s jämställdhetspott, Camilla meddelar att avtalsrörelsen har startat

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 augusti, 2011, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: